Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




23.11.2012

Як купити авто за кордоном: розмитнення та реєстрація

54 відсотки митних оформлень у Луцьку становлять транспортні засоби. Цьогоріч на митному посту “Луцьк” оформили вже 287 транспортних засобів. Оформлення транспортних засобів є суттєвим фактором поповнення бюджету. Отож, що потрібно знати про купівлю авто за кордоном, як правильно його оформити та які є варіанти купівлі авто за кордоном? Про це портал “Четверта влада” розмовляв із начальником митного поста “Луцьк” Олександром Огородніком.

- Пане Олександре, якщо людина купляє автомобіль за кордоном – що вона повинна мати на українському кордоні?

- Потрібні всі документи, які є на автомобіль. На кордоні оформляють документ контролю за доставкою і авто переміщується за місцем прописки, а безпосереднє оформлення проходить на внутрішній митниці із поданням всіх потрібних документів. При митному оформленні транспортних засобів в електронному вигляді подаються такі електронні документи:

- свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;

- рахунок-фактура з відмітками контролюючих служб;

- сертифікат відповідності товару;

- довідка експерта-товарознавця;

- зовнішньоекономічний договір та доповнення до нього.

- довідка про декларування валютних цінностей що зберігаються у декларанта;

- акт про проведення декларантом ідентифікаційного огляду.

На внутрішній митниці проводиться безпосередня конкретна оцінка транспортного засобу, а на кордоні – вона попередня.

Також на внутрішній митниці власник отримує сертифікат відповідності, без якого не можна оформити авто. Наприклад, якщо громадянин проживає у Луцьку, то він їде через кордон до Луцька, а на кордоні йому виписують лише документ з контролю за доставкою. Тобто – він береться на контроль. Йому дається визначений термін доставки до внутрішньої митниці – в межах однієї митниці 5 діб. Протягом цього часу він має з’явитися у нас і ми маємо поставити відмітку, що він прибув.

Якщо він не з’являється тут, то ми подаємо його на орієнтування і його розшукують – це пов’язано із тим, щоб він не перетнув кордон і не зник. Коли власник авто перетинає кордон, він вносить грошову заставу – або на кордоні, або перед тим як їде купляти авто. Грошова застава є гарантією доставки - якщо він не доставляє цей транспортний засіб, а зникає, то ці кошти враховуються у бюджет. Сума коштів дорівнює сумі сплати за цей транспортний засіб.

- Ця застава обов’язкова?

- Однозначно. Її можна вносити, їдучи по автомобіль, і можна внести на кордоні, повертаючись із автомобілем.

- Яка сума застави?

- Сума застави дорівнює податкам із цього транспортного засобу при випуску його у вільний обіг. Якщо новіша машина - значить буде більша сума.

- Що ж це за сума, що “сплачується при випуску авто у вільний обіг”?

- Ці кошти вираховуються від митної вартості авто, яке переміщується через кордон. Тобто, громадянин вносить кошти і вони залишаються на резервному рахунку. Якщо ж, допустімо, власник авто не виїжджає і не звертається протягом певного часу до митних органів, то ці гроші автоматично перераховуються до бюджету.

- А за якими формулами покупець може вирахувати цю суму?

- Якщо людина хоча б трохи в цьому орієнтується, то вона зрозуміє. Але якщо людина не зможе, то їй на кордоні все порахують. Адже тут є певна градація транспортних засобів і кожен із них коштує певну суму залежно від певних чинників – рік виробництва, об’єм двигуна, ступінь зносу, пошкодження.

Тут важко сказати чи є певна ціна, а варто наголосити, що є відповідні ставки мита - якщо автомобіль легковий, то на нього розповсюджується акциз, тобто сплачується акцизний збір, який залежить від об’єму двигуна.

До речі, до нас завозять 95 відсотків вантажних транспортних засобів. Чому? Тому що їхнє митне оформлення набагато дешевше. А легковий автомобіль згідно законодавства обкладається акцизом і це виходить не вигідно.

Якщо новий автомобіль, то до нього ставки мита менші і він виходить конкурентно-спроможний в Україні. До авто, яке було у вжитку, ставки мита високі і купляти такі авто невигідно - така ринкова ситуація. У нашій практиці є випадки, коли завозять автомобілі з дуже малим двигуном, так звані малолітражні, на них невеликі податки і ще вони самі по собі дешевші. До кожного транспортного засобу – окремий підхід до оцінювання, шаблону у цьому немає, треба враховувати всі особливості транспортного засобу.

- Чи платні послуги із розмитнення автомобіля?

- Ні. Все, що стосується митного оформлення є безкоштовним. Потрібно лише сплатити всі податки: мито, ПДВ, акциз (якщо легковий автомбіль) та митний збір. Митний збір – незначна сума – в межах 50 гривень. А мито має відповідні ставки за класифікацією транспортних засобів, які регулюються законами України. Вони затверджуються Верховною Радою і згідно цього класифікатора встановлюється мито на транспортний засіб( детальніше про оформлення транспортних засобів можна почитати у рекомендованих документах внизу тексту). Є й відповідна система оцінювання транспортного засобу за певними каталогами – це офіційне видання, яке містить методичні рекомендації щодо оцінювання транспортних засобів.

- Доводилось чути про “дешеві” варіанти придбання авто – коли його не розмитнюють. Таке можливо?

- Є окремі випадки звільнення від оподаткування транспортних засобів. Так звільняються від оподаткування транспортні засоби:

- в разі переїзду громадян на постійне місце проживання в Україну. Але тут є обов’язкова умова – офіційне перебування на консульському обліку в іноземній державі не менше 3 років; перебування транспортного засобу у власності громадянина не менше 1 року; посвідка на проживання в Україні (або паспорт громадянина України);

- як гуманітарна допомога. Обов’язкова умова – наявність отримувача в реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, що на практиці засвідчується Протоколом, який приймають на засіданні Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів (засідання 2 рази в місяць – 1 і 3 четверга, протоколи надсилаються на митниці). Ще одна обов’язкова умова – цільове направлення або дарчий документ;

- дипломатичних представників. Обов’язкова умова – перебування на дипломатичній службі в Україні. В разі ввезення в Україну авто після закінчення терміну перебування на дипломатичній службі за кордоном потрібно подати довідку про заробітну плату (вартість транспортного засобу не менше 50% зароблених коштів), а також відомості про термін перебування на дипломатичній службі за кордоном.

- тимчасового ввезення. Тимчасове ввезення на митну територію України транспортних засобів особистого користування громадянами-нерезидентами (фізична особа, яка не є резидентом України) дозволяється на термін до 1 року. Цей термін може бути продовжено митними органами, але не більше як на 60 днів, з врахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, але за умови документального підтвердження цих обставин. Обов’язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територіюУкраїни є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

Громадяни-резиденти (фізична особа, яка має місце проживання в Україні), які перебувають на консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на територію України один транспортний засіб особистого користування та причіп до нього на термін, що не перевищує 60 днів, протягом одного календарного року, який може бути як безперервним так і з перервами, без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. До цього необхідно письмове зобов’язання про зворотне вивезення транспортного засобу за умови письмового декларування.

Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання митному органу документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватисьна митній території України виключно тими громадянами, які ввезли їх в Україну, для їхніх особистих потреб, не можуть використовуватись для підприємницької діяльності в Україні, бути розкомплектовані, відчужені чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

По закінченні терміну тимчасового ввезення авто потрібно або вивезти, або ж оформити у вільний обіг - провести митне оформлення. Якщо громадянин не вивозить таке авто за межі країни в терміни, встановлені тимчасовим ввезенням, ми зразу ж подаємо орієнтування і розшукуємо його. Термін тимчасового ввезення може тривати до одного року. Через рік він виїжджає, подає документи на митниці і йому повертають сплачені заставні кошти. Тобто застава мусить все одно бути.

- Які автомобілі найчастіше везуть з-за кордону українці?

- Найчастіше – це бувші у вжитку авто, нових дуже мало. У нас є юридичні особи, які переміщують транспортні засоби із-за кордону і вже тут їх продають. Такі юридичні особи є у нас бюджетоформуючими. З початку року на митному посту “Луцьк” оформлено 56 879 внутрішньо-митних декларацій, із них 30 930, тобто 54 відсотки, становлять транспортні засоби.

- Якщо авто купляють мешканці не Луцька, а району, то де вони повинні пройти розмитнення?

- На сьогоднішній день у нас юридичні особи не прив’язані до певних пунктів і можуть здійснювати оформлення де завгодно. Але разом із тим, той хто хоче реєструвати авто у Луцьку, повинен пройти митне оформлення у нас. Також громадяни можуть оформляти там, де їм зручно – у Ковелі, Володимирі-Волинському, Нововолинську та Ягодині.

Що потрібно для реєстрації авто, придбаного за кордоном, і скільки вона коштує? На наші запитання відповіла інспектор сектору моніторингу, юридичного забезпечення та профілактичної роботи УДАІ УМВС України у Волинській області Інга Коваль:

- Які документи потрібні для реєстрації автомобіля, ввезеного з-за кордону?

- Перш за все потрібен документ, на підставі якого транспортний засіб був зареєстрований за кордоном. Також потрібен паспорт громадянина України, вантажно-митна декларація або посвідчення митниці. Видається вона теж на митниці під час того, як транспортний засіб ввозиться на територію України. Повинна бути довідка-рахунок – оцінка транспортного засобу і сертифікат відповідності – його видає орган сертифікації “УкрСЕПРО”.

Всіх цих документів достатньо для того, щоб зареєструвати автомобіль, який був ввезений із-за кордону. Перелік потрібних документів можна переглянути у Постанові Кабінету Міністрів №1288 від 07.09.1998 року зі змінами, внесеними від 13.11.2012 року.

- Чи платні послуги із реєстрації автомобіля, ввезеного за кордону?

- Так, платні. Плата за реєстрацію складає 523 гривні 15 копійок. Сюди входить огляд транспортного засобу, бланк свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та державні номерні знаки. Обов’язково сплачується транспортний збір за першу реєстрацію в Україні. Він залежить від об’єму двигуна та року випуску автомобіля.

- Які документи потрібні для того, щоб в Україні користуватись автомобілем із закордонними номерами?

- Справа в тому, що громадянин України не є резидентом іншої країни, тому експлуатувати транспортний засіб може лише протягом 10 днів. Тобто, він може в’їхати на територію України і протягом 10 днів може спокійно керувати авто на території України, а після цього мусить виїхати за кордон, оскільки у нього немає підстав для знаходженя цього транспортного засобу на території України.

Є й такий варіант як можливий тимчасовий в’їзд на територію України терміном на 1 рік на підставі посвідчення митниці виданого митним органом та при сплаті податку за першу реєстрацію. Тобто першу реєстрацію потрібно оплатити – і протягом року користуватись авто із закордонними номерами. Але наголошую – це можливо лише на підставі посвідчення митниці.

Список нормативних документів щодо оформлення транспортних засобів:

1. Митний кодекс України від 13.03.2012р. № 4495-VI

2. Наказ Держмитслужби України № 1118 від 17.11.2005р. «Про затвердження Правил митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України».

3. Наказ Міністерства юстиції, Фонду державного майна України № 142/5/2092 від 24.11.2003р. «Про затвердження Методики товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів».

4. Закон України «Про гуманітарну допомогу» № 1192-XIV від 22.10.1999р.

5. Закон України «Про приєднання України до Конвенції про тимчасове ввезення» від 24.03.2004 р. № 1661-IV.

Валентина Куць

Джерело: «Четверта влада»

Поделиться:

Количество просмотров: 16045

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне