Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




01.04.2013

Продаж фізичною особою ― платником єдиного податку пива та столових вин

Єдиноподатник 2-ї групи планує здійснювати роздрібний продаж пива та столових вин на розлив. Які дозвільні документи для цього йому потрібні (ліцензія, патент, ін.) Чи потрібно застосовувати касовий апарат?

Підпунктом 291.5.1 Податкового кодексу України (ПК) встановлена заборона щодо здійснення платниками єдиного податку продажу підакцизних товарів, крім роздрібного продажу фізособами — єдиноподатниками пива та столових вин.

Згідно з пунктом 297.1 ПК платників єдиного податку звільнено, зокрема, від сплати збору за провадження підприємницької діяльності, тобто таким платникам не потрібно придбавати торговий патент при здійсненні торгівлі.

Відповідно до пункту 6 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 №265/95-ВР реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами — підприємцями, які сплачують єдиний податок.

Частиною 3 статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 №1775-III (далі — Закон №1775) визначено перелік видів діяльності, які підлягають ліцензуванню відповідно до вимог цього Закону, серед якого діяльність з виробництва та торгівлі пивом відсутня.

Згідно з частиною 1 статті 9 Закону №1775 виробництво та торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами підлягає ліцензуванню відповідно до спеціальних законів ліцензування, зокрема, відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 №481/95-ВР (далі — Закон №481).

Дія Закону №481 не поширюється на роздрібну торгівлю винами столовими, виробництво і торгівлю пивом, крім випадків, передбачених цим Законом, а також на виробництво вин виноградних і плодово-ягідних, наливок і настоянок, виготовлених громадянами в домашніх умовах для власного споживання.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій (ч. 11 ст. 15 Закону №481).

Відповідно до статті 1 Закону №481 під поняттям «місце торгівлі» розуміється місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів — без обмеження площі, для алкогольних напоїв - торговельною площею не менше 20 кв. м.

З урахуванням викладеного, фізичні особи — платники єдиного податку можуть здійснювати роздрібну торгівлю пивом та столовими винами без наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, без застосування касового апарата (РРО) та розрахункової книжки та без придбання торгового патенту.

Разом з цим, суб'єкти господарювання при здійсненні господарської діяльності мають враховувати норми статті 15-3 Закону №481, якою встановлені обмеження щодо продажу пива та столових вин (а саме, щодо заборони продажу пива та вин столових особами, які не досягли 18 років; у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, у невизначених для цього місцях торгівлі, ін.). Торгівельна площа при реалізації пива та столових вин повинна бути не менше 20 кв. м.

Крім того, потрібно мати копії документів, які підтверджують якість і безпечність пива та столових вин (доброякісність) (можна взяти у виробників або у дистриб’юторів) та документи, які підтверджують якість обладнання. Якщо ж таких документів не має, або у інших випадках, визначених законами, постановами, розпорядженнями, наприклад, при реалізації пива з цистерн, потрібно отримати висновок (дозвіл) державної санітарно-епідеміологічної служби (постанова Головного державного санітарного лікаря України від 23.05.2007 №15).

Джерело: Головбух24

Поделиться:

Комментарии   

# Александр 01.04.2013 14:51
В статье ну очень все туманно расписано. Единщик может продавать без РРО(чеков) только пиво на разлив. Для продажи бутылочного пива(подакцизный товар) необходимо выписывать чек. В Законе № 265\95-ВР ст.9. п.6 четко сказано " при продажу товарів (крім підакцизних) (наданні послуг)
суб'єктами підприємницької діяльності - фізичними особами,
оподаткування доходів яких здійснюється згідно із законодавством
з питань оподаткування суб'єктів малого підприємництва (в тому
числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), за
умови ведення такими особами книг обліку доходів і витрат у
порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України за поданням
державного органу, уповноваженого провадити державну регуляторну
політику;
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 18201

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне