21.06.2015

Акція проти РРО у Києві запланована на 30 червня

АНАСТАСИЯ БАКЛАН

217 червня у Києві проти запровадження касових апаратів для підприємців другої та третьої груп в черговий раз продовжували мітингувати представникі малого та середнього бізнесу.

Головною їхньою вимогою було внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту 1718, за яким скасовується дана вимога та створюється робоча група щодо напрацювання змін до Податкового кодексу, які, зокрема, регламентуватимуть використання РРО.

6

Але вимоги підприємців якщо й були виконані, то лише частково. Так, члени профільного парламентського комітету рекомендували Верховній Раді прийняти за основу у першому читанні законопроект 1718.

Але поряд із цим на розгляд парламенту було внесено законопроект 1088, яким запроваджується мораторій на введення РРО для підприємців третьої групи до першого січня 2016 року.

3

“Цей законопроект дасть час на затвердження закону 1718, який неможливо наразі прийняти в цілому та ввести у дію до першого липня 2015 року, тобто дня, з якого підприємці третьої групи мають почати застосовувати РРО. Але не розумію одного: аби запровадити РРО, ВРУ знадобився один день, усупереч процедурам та чинним законам України. Тоді чому для запровадження закону 1718 потрібно Бог знає скільки часу та попереднє схвалення закону 1088?” – пише у мережі Фейсбук голова наглядової ради Всеукраїнського громадського об`єднання «Контроль ради справедливості» Євген Зільберт.

“Поясненням такого кроку може служити той факт, що авторство законопроекту 1088 належить провладним депутатам, тож головна його мета – внести розкол у ряди підприємців. Доказом цьому є і те, що сам учорашній мітинг також виявився розколотим надвоє: у той час як одні підприємці виступали за законопроект 1718, інші слухали концерт на протилежному кінці площі, влаштований тими самими провладними силами на підтримку згаданого вище мораторію”, – поділилася своєю думкою на сторінці суспільної групи РУХ “Я для моєї громади” на Фейсбуці Катерина Баркалова.

Втім, на думку голови Вінницького осередку Асоціації платників податків України Юрія Захарчука, про реальну загрозу розколу говорити наразі не доводиться: “Є деякі політики, які намагаються пропіаритися на темі РРО. І є деякі підприємці, які під егідою політиків намагаються заробити собі додаткові бали”.

Законопроектом 1088 підприємці нічого не виграють, – упевнений голова вінницької спілки підприємців СТІНА Олександр Печалін. – Скасувати мораторій можна у будь-який момент. З іншого боку, сьогодні, наприклад, близько половини Вінницької області не має Інтернету, а це – прямий шлях податківцям штрафувати за порушення вимог закону щодо РРО хоч кожного дня.

Тому зазначає він, зараз підприємці готують «план Б». Ним може стати ще один законопроект, спрямований на скасування РРО. І звичайно, нові акції протесту.

“Наші вимоги не змінилися. 30 червня о 9:00 під стінами Верхової Ради відбудеться всеукраїнська акція підприємців за відтермінування строків застосування РРО – 1088! За відміну РРО – 1718″, – повідомив громадський діяч Едуард Курганський.

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками