24.12.2015

Про застосування РРО

Про застосування РРО у торговельних приміщеннях за однією адресою, подання заяви про реєстрацію РРО та КОРО в електронній формі та терміни виведення з експлуатації реєстраторів, які не створюють контрольну стрічку в електронній формі

ГУ ДФС у Черкаській області нагадує, що суб’єкти господарювання, які мають декілька об’єктів господарювання на одну адресу, але різні приміщення (торгівля, надання послуг) зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій на кожному місці проведення розрахунків.

Так, відповідно до п.1 ст.3 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій. Згідно з ст.2 Закону №265/95-ВР місцем проведення розрахунків є місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо. Отже, РРО слід застосовувати на кожному місці проведення розрахунків.

Щодо права суб’єктів господарювання подавати заяву про реєстрацію РРО на КОРО в електронній формі. Відповідно до п. 8 глави 1 розд. ІІ Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінідоходів від 28.08.2013 №417, суб’єкти господарювання, які включені до системи подання податкових документів в електронному вигляді, можуть подавати заяви про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій на реєстратор розрахункових операцій в електронній формі засобами телекомунікаційного зв’язку з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис». Порядок та строки розгляду органами доходів і зборів заяв, поданих в електронному вигляді, є такими самими, як і для заяв, поданих у паперовому вигляді. На даний час спеціалізоване програмне забезпечення для формування та подання заяви про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій на реєстратор розрахункових операцій в електронній формі розробляється Державною фіскальною службою України.

Також нагадуємо підприємцям, що термін використання РРО, які не створюють контрольну стрічку в електронній формі – до 1 січня 2016 року. До цього часу вони мають вивести з експлуатації РРО, які не створюють контрольну стрічку в електронній формі та не забезпечують подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків та забезпечити проведення з 1 січня 2016 року розрахунки виключно з використанням реєстраторів розрахункових операцій, які створюють контрольну стрічку в електронній формі.

Вказане передбачено Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», згідно якого внесено зміни до Податкового кодексу України і, зокрема, Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

З 1 січня 2016 року зобов’язані при провадженні своєї господарської діяльності розпочати застосування РРО і платники єдиного податку ІІ групи (фізичні особи-підприємці) у разі перевищення обсягу доходу 1 млн. грн. у 2015 році незалежно від місяця, у якому відбулося таке перевищення.

• Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2