Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




21.06.2016

До уваги громадян – власників нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки!

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до підпункту 266.1.1 пункту 266.1 статті 266 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок), є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Для платників податку – фізичних осіб звітування з цього податку не передбачене.

Обчислення суми податку з об’єкту оподаткування здійснюється контролюючим органом самостійно, шляхом надсилання такій особі, за місцем її реєстрації (для резидентів) та за місцезнаходженням об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності нерезидентів (для нерезидентів), до 1 липня року, що настає за звітним роком, податкового повідомлення – рішення про сплату відповідної суми податку (підпункт 266.7.2 пункту 266.7 статті 266 Кодексу).

Органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, зобов’язані щоквартально у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу подавати контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку податку, за місцем розташування такого об’єкта нерухомого майна станом на перше число відповідного кварталу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (підпункт 266.7.4 пункту 266.7 статті 266 Кодексу).

Громадяни у цьому році сплачуватимуть податок за власність, якою вони володіли у 2015 році за ставками та у порядку, які діяли у минулому році.

Відповідно до законодавства, кожний громадянин, який має у власності квартиру, або будинок, або змішані типи (квартиру і будинок) має право на зменшення його бази оподаткування.

Якщо це окрема квартира або декілька квартир – на 60 квадратних метрів. Для будинку (будинків) така пільга надається у розмірі 120 квадратних метрів. Тобто, якщо площа усіх будинків (чи одного будинку) не перевищує 120 квадратних метрів, то громадянин не сплачує податок. Для змішаних типів: якщо одночасно є і квартира, і будинок, загальна площа, яка підлягає оподаткуванню, зменшується на 180 квадратних метрів.

Органам місцевого самоврядування надані повноваження щодо надання пільг та встановлення ставок оподаткування податком на нерухоме майно.

Кодексом передбачено, що ставки податку на 2015 рік для житлової нерухомості встановлюються на рівні до 2% від розміру мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного року, за кожний квадратний метр, який перевищує надану пільгу.

Для нежитлової нерухомості на 2015 рік ставка податку не може перевищувати 1% мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного року, за кожний квадратний метр такої нерухомості.

При сплаті у 2016 році податку за 2015 рік береться до уваги мінімальна заробітна плата, яка була встановлена на 1 січня 2015 року, тобто 1 218 гривень.

Отже, до 01.07.2016 громадяни – власники об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що є об’єктом оподаткування податком, отримають від податкових інспекцій податкові повідомлення – рішення про сплату відповідної суми податку. До цього документу додається квитанція та повідомлення про сплату податку з реквізитами для його сплати.

Громадянин може сплатити податок у будь-якому банку. Звертаємо увагу, що фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській та селищній місцевості також через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад за квитанцією про прийняття податків (підпункт 266.9.1 пункту 266.9 статті 266 Кодексу).

Відповідно до вимог підпункту 266.10.1 пункту 266.10 статті 266 Кодексу податкове зобов’язання за 2015 рік з цього податку фізичні особи повинні сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення.

Поделиться:

Количество просмотров: 3822

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне