29.06.2016

Підприємців-загальносистемників зобов’яжуть платити мінімальний страховий внесок щомісяця навіть за відсутності доходу

Мінсоцполітики розробило проект закону «Про внесення змін до деяких законів України з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування щодо обов’язкової сплати єдиного внеску на соціальне страхування окремими категоріями осіб».

Проектом законодавчого акта передбачається внесення змін до низки законів України, якими регулюється обов’язкова сплата ЄСВ:

• членами особистого селянського та фермерського господарства, якщо вони не є найманими працівниками;
  • фізичними особами — підприємцями, котрі перебувають на загальній системі оподаткування, й особами, які провадять незалежну професійну діяльність і не отримували протягом календарного року прибутку (доходу), — у розмірі не менш ніж мінімальний страховий внесок за кожен місяць.

Зазначені платники звільнятимуться від сплати ЄСВ протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

До того ж проектом акта пропонується:

1. Обов’язковому страхуванню на випадок безробіття підлягатимуть також і військовослужбовці, особи, котрі провадять незалежну професійну діяльність; фізичні особи — підприємці; члени фермерського господарства, особистого селянського господарства, якщо вони не є найманими працівниками.

2. Страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягатимуть також і ті, хто працює на умовах цивільно-правового договору; фізичні особи — підприємці; особи, котрі провадять незалежну професійну діяльність; члени фермерського господарства, особистого селянського господарства, якщо вони не є найманими працівниками.

3. Страхуванню від нещасного випадку підлягають також і громадяни — суб’єкти підприємницької діяльності; члени фермерського  господарства, особистого селянського господарства, якщо вони не є найманими працівниками.

«Интерактивная бухгалтерия»