Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




07.12.2016

Як крадуть гроші із кредиток

Менше, ніж за десять секунд зловмисники можуть викрасти десятки тисяч гривень із кредитної або зарплатної картки. Разом із поширенням електронних платежів стає більше і способів спустошення карткових рахунків.

Портал "Знай" застерігає від найбільш популярних способів викрадення коштів із пластикової картки.

1. Дані про картку дізнаються сторонні особи

Нерідко недосвідчені користувачі карток повідомлять таємні дані картки стороннім особам. А ті, в свою чергу, миттєво розраховуються кредиткою.

"Зазвичай це відбувається у доволі несподіваний спосіб для власників карток. Дані можуть попросити покупці товару із сайту продажу речей, офіціанти чи інші клерки", - каже спеціаліст із захисту даних в інтернеті Олександр Попов.

За його словами, подібні дані найлегше дістають від пенсіонерів і студентів. Шахраї просять їх назвати дату народження, три цифри на звороті картки і кінцеву дату використання "пластику".

"Ну і зрозуміло — номер картки. Із такими даними можна здійснювати покупку в будь-якому магазині через інтернет. Із продавців найчастіше заволодівають даними із карток працівники аптек. Особливо нічної зміни. Вночі вони не відчиняють двері. Обслуговують клієнтів через вікно. Якщо у покупця картка, кажуть, що в них дротовий термінал. Просять назвати код і фактично отримують можливість користуватися рахунком клієнта", - каже експерт.

2. Шахраї роблять дублікат картки

Дублікат картки, особливо дрібного банку, можуть зробити спеціалісти відділу кадрів різних організацій, працівники кредитних відділів у магазинах і співробітники банків.

"У цих людей є доступ до документів. Вони можуть подати заявку на випуск такої самої картки у банк. І часто СМС-банкінг не заважає це зробити. Більшість людей зараз неактивно читають повідомлення. Звикли, що більшість інформації із них рекламні", - говорить Олександр Попов.

Щоб купити щось через інтернет, не обов'язково робити дублікат картки. Достатньо зробити її копію. Цим також користуються.

3. Підглядають ПІН-код

Побачити код можуть у черзі до банкомата. Після цього картку викрадають і користуються. Здебільшого звертають увагу на заможних людей із надією зняти якомога більше грошей.

"Також код можуть підгледіти через камеру, встановлену над банкоматом. Це практикують на вуличних банкоматах або у торговельних центрах. Там багато людей, тому ризик встановлення відповідного обладнання виправданий", - говорить фахівець.

4. Використовують спеціальне обладнання

Шахраї встановлюють у купюроприймач надтонкий пристрій для зчитування даних. Завдяки ньому отримають всі дані картки, роблять дублікат і знімають всі гроші. Зазвичай подібні пристрої встановлюють біля дорогих магазинів у містах-мільйонниках.

"Може бути і банкомат-підробка. Макет такого три роки тому розмістили у одному торговельному центрі на Оболоні у Києві. Банкомат зчитував всі дані карток, запам'ятовував код, але грошей не видавав. Писав на екрані "помилка"", - говорить Олександр Попов.

5. Створюють сайт-дзеркало

Копії популярних сайтів роблять, аби дізнаватися дані про картку. Це може бути сайт інтернет-банкінгу якогось банку, сайти з продажу електроніки та інших товарів, помітили в Асоціації членів платіжних систем "ЄМА"

Зазвичай сайт-дзеркало відрізняється від оригінального додатковим символом. Дизайн — повністю сходиться.

Автор матеріалу: Володимир Гук

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2234

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне