Уроки для начинающих предпринимателей

Уголок потребителя

04.01.2017

У 2016 році надходження від ЄСВ зменшилися на 29%

Надходження до бюджету від сплати єдиного соціального внеску в 2016 році зменшилися на 29% — до 131,9 млрд грн

Про це з посиланням на Держказначейство повідомляє фінансово-економічний портал Finbalance.

Зменшення надходжень відбулося на фоні торішнього зниження ставки ЄСВ майже удвічі — до 22% з приблизно 40%.

За оцінками фахівців, у фіскальному вимірі скорочення надходжень від ЄСВ частково було компенсовано зростанням надходжень до зведеного бюджету України від податку та збору на доходи фізосіб: за 10 місяців 2016 року вони збільшилися на 39,5% — до 110,4 млрд грн. Це може свідчити про детінізацію зарплат, хоча й в менших обсягах, ніж очікувалося при майже двократному зниженні ЄСВ.

При цьому, за даними Держстату, за підсумками листопада-2016 середня номінальна зарплата зросла на 20,2% в порівнянні з листопадом-2015, а реальна зарплата — на 8,4%.

Крім того, за попередніми розрахунками Мінекономрозвитку, в 1-му півріччі 2016 року рівень тіньової економіки склав 38% від офіційного ВВП, що на 4 процентні пункти менше порівняно з показником відповідного періоду 2015 року.