Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




06.01.2017

Ніна Южаніна про зміни до податкового законодавства

Напередодні новорічних свят просила професійну спільноту детально ознайомитися зі змінами до Податкового кодексу і тільки потім робити висновки. Закон України №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (колишній законопроект №5368) та інші закони, якими вносяться зміни до податкового законодавства, опубліковано 31 грудня 2016 р.

Кілька днів спостерігаю за тлумаченням нових норм на різноманітних ефірах і, скажу відверто, розчарована. Складається враження, що багато хто з експертів (в тому числі з депутатського корпусу) законів або не читали, або «грав-грав — до мене не дійшло», тобто читали по верхах, а зрозуміти навіть не намагалися, або ходять по ефірах просто «щоб пам’ятали».

Так, говорять про підвищення акцизів і, як наслідок, подорожчання алкогольних і тютюнових виробів. Взагалі підвищення акцизів на індекс споживчих цін — природній процес, тому апелювати до того, що це впливає на незахищені верстви населення, навряд чи можна, хоча акцизну політику України треба вибудовувати на декілька років вперед. А що мало би бути помічене, та залишилося поза увагою, — так це скасування звітів про обсяги придбання та реалізації цієї продукції в роздрібній мережі (форми № 1-РТ, 1-РА), із обов’язком подання яких суб’єкти малого підприємництва мучилися більш ніж півроку; встановлення більш економічно обгрунтованого розміру плати за ліценцію на право оптової торгівлі для малих крафтових пивоварень.

Пишуть про механізм блокування податкових накладних з ПДВ як беззаперечне зло для бізнесу, не уточнюючи, що блокуватимуться ті з податкових накладних, які якраз і є злом і призводять до втрат бюджету. І вже точно забуваючи про інше важливе нововведення: наявність зареєстрованої в СЕА податкової накладної є достатньою підставою для надання права на податковий кредит, без жодних додаткових документів.

Нарікають на масове закриття так званих «сплячих» підприємців на загальній системі оподаткування у зв’язку з запровадженням необхідності сплачувати 704 грн. ЄСВ, так само, як досі це робили спрощенці з нульовою діяльністю. Ця норма покликана впорядкувати кількість людей, які реально займаються бізнесом, і спонукати тих, хто не здійснює діяльність, до закриття. Також у контексті сплати ЄСВ ми маємо, зрештою, думати про пенсійну реформу і безпосередньо про наповнення Пенсійного фонду.

Буквально вчора я спілкувалася з ФОПами в сільській місцевості і була подивована тим, як вони після надання конкретних пояснень усвідомлюють проблематику. Звичайно, не можна ставити в один ряд підприємців, що працюють у містах і селах. Таке порівняння неоднозначно сприймається в середовищі самих підприємців, але при цьому політикани, піклуючись про сільських, надають величезну перевагу тим, хто міг би сплачувати податки, працюючи в містах.

Дуже здивована також матеріалами в пресі, де читачів попереджають про візит податківців до кожного в оселю через нібито появу норм щодо підтвердження фізичними особами законності походження власних статків. А посилаються при цьому на законопроект про податкову аміністію №4713, який було як подано до парламенту, так і невдовзі відкликано, а новий законопроект щодо одноразового декларування у Верховній Раді ще навіть не зареєстровано.

Але ж аналіз подається платникам податків із такою ненавистю, що кожен насправді може сприйняти ці неіснуючі норми на власну адресу. Це відверте маніпулювання думкою громадян.

Ще раз звертаюся до колег. Замалюватися в ефірі з черговим «усе пропало» не складно, відповідальності за це не буде, але аудиторія, яка дослухається до ваших думок, буде введена в оману. Тож будьте відповідальні перед слухачами-глядачами-читачами, давайте говорити професійною мовою.

І хочу висловити вдячність експертам, які об’єктивно аналізують ухвалені зміни до Податкового кодексу. Навіть коли наші думки не збігаються, ви даєте можливість хоча б замислитися над тим, що не так, і рухатися далі, зважаючи на вашу професійну думку.

Вітаю всіх із прийдешнім Різдвом Христовим! Нехай Бог береже вас і ваші родини! Зі святом!

Народний депутат Ніна Южаніна

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2067

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне