Уголок потребителя

09.01.2017

Економіст розповів, хто постраждає від нових поборів для ФОПів

Від змін до Податкового кодексу, якими зобов'язали підприємців без доходів сплачувати ЄСВ, постраждають не ті, хто був задіяний у схемах з ухилення від сплати податків, а ті, хто працює легально

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів економіст, член Економічного дискусійного клубу Євген Олейніков.

"Зараз держава зробила такий крок, після якого підприємцям стає вигідніше припинити свою діяльність. Чи припинять вони діяльність як таку? Я думаю, що ні. Просто підуть у тінь", - вважає експерт.

За його словами, держава недоотримає ті податки, які могла отримати, "але через свої недолугі дії зараз втратить".

"Ті хто працював за сезонним принципом ("сплячі" ФОПи, - ред.), вони забезпечували державі податкові надходження. І вони не покладали на державу власне утримання через виплату їм різноманітних соціальних допомог. Зараз цих людей позбавили можливості працювати легально. Тому що якщо людей зобов'язали щомісяця сплачувати 700 грн, хоча вони працюють лише півроку, то це абсолютно невигідно. Людина працюватиме в тіні", - зауважив Олейніков.

Він не підтримує позицію влади, що нові обов'язкові платежі для ФОПів приведуть до детінізації бізнесу.

"Якщо натякається на те, що спрощенців використовують у схемах ухилення від оподаткування, то якраз ті, кого використовують, вони не постраждають від того, що їм доведеться додатково сплатити 700 грн на місяць, при використанні у схемах. Постраждають якраз ті, хто легально працював і сплачував податки", - заявив Олейніков.