Уголок потребителя

Книга «Как самому составить договор» (примеры и рекомендации)

10.01.2017

Що робити, якщо поліція попросила відкрити багажник вашого автомобіля для огляду?

Часто бувають ситуації, коли звертаються клієнти із тим, що представники поліції підкинули в багажник автомобіля заборонені речі, щоб ці незаконні дії унеможливити, необхідно знати декілька простих порад:

· З яким мотивом поліцейський хоче оглянути Вам автомобіль – загальні пояснення – не підходять, має бути серйозна причина, наприклад переховування предметів злочину;

· Встановити, що це за особи, попросивши пред’явити службове посвідчення;

· Дайте знати поліцейському, що йому потрібно буде скласти протокол огляду з понятими, це може одразу остудити запал правоохоронця. Варто зазначити, що пошук понятих – це завдання правоохоронця і якщо він довго це робить, зазначте, що вас обмаль часу і якщо він не знайде їх за 15 хв., то ви будете розцінювати дії поліцейського як незаконне обмеження права на свобідне пересування та будете викликати поліцію для складання відповідного протоколу;

· Поліцейський може вдатися до хитрого прийому, зазначивши, що хоче пересвідчитися, чи є у вас вогнегасник та знак аварійної зупинки – ви не зобов’язані ці предмети пред’являти йому, а тому просто зазначте, що вони у вас є, а у нього відсутні повноваження перевіряти їх наявність чи відсутність;

· Поліцейський, дійсно може оглянути багажник, але лише оглянути, а не робити в ньому, що заманеться, він не може торкатися ваших речей чи їх перебирати – це інша процесуальна дія, а саме обшук, на який потрібно рішення суду. Він може лише попросити Вас зробити певні дії зі своїми речами;

· Поліцейський не може вилучати з багажника нічого, окрім заборонених речей (наркотики, незареєстровану зброю, вибухівку…);

· Огляд поліцейським багажника необхідно фіксувати на відео свого мобільного;

· Завжди слідкуйте за поліцейським і його рухами, щоб не дозволити щось незаконне підкинути;

· Якщо є з вами пасажири, обов’язково беріть їх з собою на огляд вмісту машини, щоб вони слідкували за поліцією;

· Домовтесь одразу, що огляд буде робити лише один поліцейський;

· У разі виявлення чогось незаконного у багажнику – вимагайте обов’язкового складення протоколі, де зазначте свої пояснення та заперечення;

· При наявності серйозних обвинувачень, чи грубого нехтування вашими правами та хамської\незаконної поведінки поліцейського, обов'язково викличте адвоката на місце події;

· Копія протоколі обов’язково має залишитися з Вами;

· Пам’ятаєте, це має бути лише візуальний огляд без будь-яких активних дій поліцейського;

· Також варто знати, що поліцейський не має права самовільно відчиняти дверці автомобіля чи багажника – це кваліфікується як самоуправство і є грубим порушенням законодавства, а тому вам негайно потрібно це фіксувати на відео та викликати наряд поліції.

Пам’ятайте, автомобіль, це ваша власність і на його огляд, обшук поширюються схожі правові принципи захисту, як і на квартиру чи дім, тому, краще пройти процедуру з понятими і протоколом, аніж добровільно без вище зазначених рекомендацій погодитися відкрити багажник – в такому випадку ви ризикуєте набути дуже серйозних проблем…

Автор: Адвокат Сергій Гула