Уголок потребителя

Книга «Как самому составить договор» (примеры и рекомендации)

11.01.2017

Підприємці на загальній системі оподаткування у 2017 році можуть включати до витрат амортизаційні відрахування

Головне управління ДФС у Харківській області повідомляє, що відповідно до змін,  внесених до ст. 177 Податкового кодексу Законом України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII ФОП на загальній системі оподаткування отримали право за власним бажанням включати до витрат амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. Якщо таке рішення буде підприємцем прийняте, то:

Амортизації підлягатимуть витрати на:

-   придбання основних засобів та нематеріальних активів;

-  самостійне виготовлення основних засобів.

Не підлягатимуть амортизації та повністю включатимуться до складу витрат звітного періоду витрати на:

-  проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів;

-  ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

Не підлягатимуть амортизації такі основні засоби подвійного призначення:

-  земельні ділянки;

-  об’єкти житлової нерухомості;

-  легкові та вантажні автомобілі.

Розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюватиметься підприємцем лише одним методом – прямолінійним, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об’єкта основних засобів та нематеріальних активів, яка амортизується, на строк корисного використання об’єкта основних засобів та нематеріальних активів.

При цьому те, які активи підприємця можуть бути визнані ним основними засобами, встановлено пп. 14.1.138, а нематеріальними активами –14.1.138 Податкового кодексу. І їх первісна вартість (тобто,  витрати на придбання чи самостійне виготовлення) мають бути  підтверджені підприємцем документально.

Строк корисного використання таких необоротних активів підприємець визначатиме сам, але він не може бути меншим за мінімальний, встановлений новим пп. 177.4.9 ПКУ.

ГУ ДФС у Харківській області