20.03.2017

Трудові книжки, не одержані при звільненні, зберігаються протягом двох років у відділі кадрів

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Ганна Царенко провела інформаційний семінар у ТОВ «Євростенд-Груп» з питань додержання законодавства про працю щодо отримання трудової книжки при звільненні працівника.

Інспектор пояснила, що відповідно до абзацу другого пункту 4.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. N 58, пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника. Пунктом 4.2 Інструкції встановлено, що у разі відсутності працівника на роботі в день звільнення, власник або уповноважений ним орган у цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки.

У випадку неотримання працівником трудової книжки з причини відсутності працівника на роботі у день звільнення та нез’явлення за трудовою книжкою після вручення йому поштового повідомлення, рекомендоване повідомлення, де вказано на необхідність отримання трудової книжки, буде документальним підтвердженням факту нез’явлення за трудовою книжкою у можливих спірних ситуаціях, які виникають між працівником і власником. Пунктом 6.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, трудові книжки, що не були одержані працівниками при звільненні, зберігаються протягом двох років у відділі кадрів підприємства окремо від інших трудових книжок працівників, які перебувають на роботі. Після цього строку незатребувані трудові книжки зберігаються в архіві підприємства.

Інспектор зауважила, що для уникнення спірних питань з працівником, який звільнився, рекомендується вияснити причину відсутності працівника на роботі (наявність поважних причин) у день звільнення та вручити йому трудову книжку.