27.03.2017

Міністр розповів про накопичувальну пенсійну систему як складову комплексної пенсійної реформи

«Реформа пенсійної системи є системним проектом, що складається з декількох етапів та триватиме принаймні декілька років. Одним з цих етапів є впровадження накопичувального рівня», – заявив Андрій Рева 23 березня в ефірі телеканалу ZIK.

За його словами, на сьогодні триває робота над другим етапом реформування – впровадженням кардинальних змін у солідарній системі пенсійного забезпечення.

«Солідарна система – це база, фундамент будь-якої моделі пенсійного забезпечення. Сьогодні половина коштів на виплату пенсій, а це 141 мільярд гривень, береться з державного бюджету, а не з внесків людей до Пенсійного фонду. Ми вважаємо, що цю проблему можна вирішити тільки через розширення кола платників страхових внесків», – наголосив Міністр.

Урядовець пояснив, що успішне завершення другого етапу реформи відкриє можливості для наступного кроку – впровадження накопичувальної пенсійної системи.

«Результатом стане подання відповідного законопроекту до Парламенту, яким визначатиметься механізм функціонування накопичувальної системи. Законом чітко визначатиметься державна фінансова установа, у якій будуть відкриті накопичувальні рахунки та куди спрямовуватимуться кошти. Деякі експерти пропонують спрямовувати ці кошти, наприклад, на інвестиційні проекти, або на придбання державних облігацій. Це питання дуже чутливе і опрацьовується дуже серйозно, адже ми не можемо припустити навіть найменшого ризику втрати накопичень людей», – пояснив Андрій Рева.

Він зазначив, що на сьогодні питання впровадження накопичувального рівня пенсійної системи знаходиться на стадії експертного опрацювання, і зараз проходить серйозне вивчення усіх нюансів проекту, адже закладені механізми визначатимуть успішність роботи всієї системи пенсійного забезпечення.

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет