30.03.2017

З 1 квітня в Україні вводиться щомісячна абонплата за газ

НКРЕКП затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання, яку з 1 квітня споживачі щомісяця сплачуватимуть незалежно від фактичного обсягу споживання.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 28 березня, передає «Закон і Бізнес».

З 1 квітня 2017 року споживачам нараховуватиметься плата за газ, як товар — 4942 грн за 1 тис. кубометрів плюс гранична торгівельна націнка газопостачальної компанії, яка становить 3,2%. А також окремо абонплата за користування приєднаними потужностями.

У тариф буде закладено витрати ПАТ «Укртрансгаз» на транспортування газу, що становить приблизно 23% у загальній структурі.

З тарифами та обґрунтуванням до них можна ознайомитися тут.

Для прикладу, тариф на розподіл газу для побутових споживачів компанії «Київоблгаз» буде становити 2,549 коп./куб. м на годину, для промислових — 3,607 коп./куб. м на год. без ПДВ. При цьому в Києві для побутових та непобутових споживачів ПАТ «Київгаз» тариф буде однаковий — 1,273 коп./куб. м в годину.

У Нацкомісії також зазначають, що протягом трьох років тарифи для населення та промисловості будуть вирівняні.