Уголок потребителя

17.05.2017

Як застосовуються індивідуальні податкові консультації, надані до 31.03.2017

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що з 01.04.2017 набрали чинності положення Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон №1797), у частині порядку надання індивідуальних податкових консультацій (далі – ІПК).

Новаціями, внесеними Законом №1797 до статей 52 та 53 ПКУ, суттєво змінено строки та порядок надання ІПК, встановлено вимоги як до форми запиту, так і до самої ІПК, запроваджено Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій.

Крім того, підпунктом 5 пункту 135 Закону №1797 підрозділ 10 розділу Х «Перехідні Положення» ПКУ доповнено пунктом 39, відповідно до якого ІПК, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31.03.2017 (включно), звільняє платника податків (податкового агента та/або його посадову особу) від відповідальності, включаючи фінансову (штрафні санкції та/або пеню), за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, вчинені до 31.12.2017 (включно).

З 1 січня 2018 року ІПК, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31.03.2017 (включно), не підлягає застосуванню.

При цьому, відповідно до пункту 4 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №1797 не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансову (штрафні санкції та/або пеню), платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до ІПК, наданої йому у письмовій формі до 01.04.2017, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, зокрема, на підставі того, що у майбутньому така податкова консультація була змінена або скасована.