Уголок потребителя

18.05.2017

Парламент схвалив закон про державний контроль харчових продуктів, який сприятиме зростанню експорту української продукції в європейські країни

Верховна Рада України схвалила законопроект №0906 «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин». Закон є одним із зобов’язань України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС. Він запроваджує європейські правила у сфері контролю якості харчових продуктів, дає можливість українським виробникам аграрної продукції збільшити експорт в європейські країни.

«Над цим законом ми працювали понад два роки. До роботи долучилися експерти, профільні асоціації, українські виробники. Була відпрацьована кожна норма. З одного боку ми прагнули створити умови для експорту нашої аграрної продукції в європейські країни, а з іншого – захистити споживачів. Відгуки спеціалістів та європейських експертів свідчать, що нам вдалося підготувати якісний закон», – прокоментувала прийняття закону його ініціатор та автор, народний депутат, голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан.

Нагадаємо, на цьому тижні представництво ЄС в Україні оприлюднило заяву, в якому висловило сподівання, що законопроект 0906 буде прийнято на цьому тижні. З підтримкою закону виступили профільні асоціації та експертне середовище.

Це перший в Україні закон, який встановлює деталізовані вимоги до державного контролю майже впродовж всього харчового ланцюгу – від лану до столу споживача або, як ще кажуть – «від вил до виделки». Більшість положень Закону відповідають законодавству ЄС щодо державного контролю, яке визнане в світі як одне із найбільш ефективних для забезпечення захисту споживачів і має прийнятний баланс між цим завданням та інтересами операторів ринку

Закон створює передумови для:

-         підвищення рівня захисту здоров`я та інтересів споживачів;

-         зменшення витрат операторів ринку на здійснення процедур, що пов`язані із проведенням державного контролю;

-         розбудови цивілізованих відносин між операторами ринку і єдиним контролюючим органом;

-         покращення умов ведення господарської діяльності на усіх етапах харчового ланцюгу, що, в свою чергу, забезпечить створення нових робочих місць та зростання доходів населення;

-         покращення умов для здійснення експортно-імпортних операцій з харовими продуктами, тваринами, кормами.