Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




16.06.2017

Актуальні питання щодо адміністрування єдиного соціального внеску

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» фахівця управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Олени Слободяник

Питання 1. Доброго дня. Чи необхідно та за який останній період проводити сплату єдиного внеску при припиненні діяльності фізичної особи – підприємця?

Відповідь. Доброго дня. Фізична особа – підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою (частина восьма ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»), а отже, і статусу платника єдиного внеску.

Таким чином, останнім періодом, за який необхідно сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

У разі припинення діяльності фізичні особи – підприємці зобов’язані подати самі за себе звіт за формою №Д5 згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений Наказом Міністерства фінансів України 14.04.2016 №435 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 11.04.2016 №441) (далі – Порядок) із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітнім періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п.8 розділу ІІІ Порядку).

Термін сплати зобов’язань, визначених фізичною особою – підприємцем у звіті з позначкою «ліквідаційний», настає в день подання такого звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати подання звіту включно.

Крім цього, зняття з обліку фізичних осіб – підприємців здійснюється органами доходів і зборів на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.

Питання 2. Підкажіть, будь ласка, чи нараховується єдиний внесок на суми грошових компенсацій, які виплачуються працівнику після звільнення?

Відповідь. Суми грошових компенсацій у разі невикористання, зокрема щорічних (основної та додаткових) відпусток у розмірах, передбачених законодавством, є базою для нарахування єдиного внеску.

Статтею 116 Кодексу законів про працю визначено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, проводиться в день звільнення.

Підприємство після звільнення працівника не несе обов’язку страхувальника, а відповідно і платника страхових внесків.

Отже, особам, яким після звільнення з роботи нараховано компенсацію за невикористану відпустку, єдиний внесок на зазначені суми не нараховується.

Питання 3. Якщо фактична база нарахування єдиного внеску по працівнику, який перебуває у щорічній відпустці повний календарний місяць менше мінімальної зарплати, чи потрібно дотягнення до мінімальної заробітної плати?

Відповідь. У разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Для працівників, які перебували у щорічних відпустках, у разі якщо фактична база нарахування єдиного внеску менша мінімальної зарплати, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску. Тобто вимога щодо нарахування єдиного внеску з мінімальної зарплати застосовується.

Питання 4. Таке питання. Чи звільняються від сплати за себе особи, які провадять незалежну професійну діяльність та які є пенсіонерами за віком?

Відповідь. Частиною четвертою статті 4 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) передбачено звільнення від сплати єдиного внеску за себе фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і є пенсіонерами за віком та отримують відповідно до закону пенсію, нарахування єдиного внеску здійснюється на загальних підставах, тобто такі особи не звільняються від сплати за себе єдиного внеску.

Питання 5. Як здійснити нарахування єдиного внеску за осіб, які перебувають у декретній відпустці?

Відповідь. Нарахування єдиного внеску за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, здійснюється за кожен місяць окремо:

- визначається середньоденний розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами шляхом ділення нарахованої суми такої допомоги на кількість днів, за які вона нарахована;

- визначається сума допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, що припадає на кожен місяць окремо, шляхом множення середньоденного розміру такої допомоги на кількість календарних днів кожного місяця, за які вона нарахована;

- визначається сума єдиного внеску для роботодавця шляхом множення розрахованої суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за кожен місяць окремо на розмір єдиного внеску, встановлений Законом №2464.

Сплата єдиного внеску за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, здійснюється з усієї суми нарахованої допомоги в місяці, у якому були здійснені нарахування.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1770

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне