Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




12.07.2017

Національний банк у I півріччі 2017 року направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 22 банків

прес-реліз

Національний банк України у першому півріччі направив до правоохоронних органів 10 листів з інформацією про підозрілі операції клієнтів 22 банків.

НБУ надавав правоохоронцям інформацію, яка здебільшого стосувалася проведення клієнтами банків ризикових фінансових операцій з готівковими коштами у значних обсягах, а також операцій з переказу коштів за межі України, які можуть свідчити про виведення капіталів з країни.

"Національний банк постійно удосконалює порядок здійснення банками аналізу інформації про фінансові операції у зв’язку з поступовою лібералізації у сфері валютного регулювання та змінами у порядку залучення резидентами зовнішнього фінансування. Зокрема, розширено перелік індикаторів, за допомогою яких банки мають виявляти ризикові фінансові операції, а також заходів, які вони повинні здійснювати для запобігання відтоку капіталу через тіньові схеми. Посилена відповідальність банків за здійснення ризикової діяльності. Відтак банківські установи повинні вживати достатніх заходів для встановлення реальних власників юридичних осіб", - зазначив директор Департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза.

За його словами, для запобігання банківських ризиків в сфері фінансового моніторингу НБУ впровадив ризик-орієнтований підхід, який дозволяє банкам оцінити реальні фінансові можливості клієнтів, що бажають здійснювати фінансові операції.

Відповідні зміни внесені у першому півріччі 2017 року до постанов Правління НБУ № 369, 346, 247, 417.

"Зазначені кроки позитивно вплинуть на можливість банків якісно аналізувати фінансові операції для того, щоб виявити підозрілі або схемні фінансові операції", - додав Ігор Береза.

Взаємодія Національного банку з правоохоронними органами відбувається на постійній основі, відповідно до вимог чинного законодавства.

Нагадаємо, фінансові операції на суми, що дорівнюють або перевищують 150 тис грн.та мають відповідну ознаку,віднесені Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" до операцій, які підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 737

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне