Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




18.08.2017

Коли фіскали можуть позиватися про стягнення податкового боргу з фізособи

Податковий кодекс України (ПК) встановлює окремий порядок стягнення податкового боргу платників податків — фізичних осіб порівняно з порядком погашення податкового боргу юридичними особами (п. 87.11 ПК). Не передбачено особливостей щодо надіслання платникові податку — фізичній особі податкової вимоги як умови виникнення права примусово стягнути податковий борг (п. 95.2 ПК).

Разом із тим ПК не встановлює особливостей щодо моменту, з якого податковий орган має право стягнути податковий борг із фізичної особи.

З огляду на викладене норми статей 95-99 ПК можна застосовувати до процедури стягнення податкового боргу з фізичних осіб лише в частині, що не суперечить вимогам пункту 87.11 ПК.

Тобто фізичним особам податкову вимогу надсилають у такому самому порядку і з тих самих підстав, що і платникам податків — юридичним особам. Це випливає зі змісту статті 59 ПК, яка передбачає уніфіковані правила надіслання податкових вимог усім платникам податків.

Згідно з пунктом 95.2 ПК стягують кошти і продають майно платника податків не раніше ніж за 60 календарних днів із моменту надіслання такому платникові податкової вимоги.

Отже, право звернутися з позовом про стягнення податкового боргу з фізичної особи — платника податків виникає за 60 календарних днів із моменту надіслання такому платникові податкової вимоги.

Ухвала ВАСУ від 05.07.2017 №  К/800/24410/16

Джерело: Головбух24

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1274

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне