Уроки для начинающих предпринимателей

13.09.2017

Щодо заяви Міністерства фінансів України

Вчора, 12 вересня 2017 р., на сайті Міністерства фінансів України розміщено заклик до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики «утриматися від реєстрації законопроектів, які можуть поставити під загрозу роботу автоматичного реєстру відшкодування ПДВ».

1. В українському законодавстві не існує норми, яка б дозволяла будь-кому в країні «утримуватися від реєстрації законопроектів» народних депутатів. Такі дії були б прямим і грубим порушенням Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (ст. 89), Закону України «Про статус народного депутата України» (ст. 12) та Конституції України (ст. 93). Відповідно, заклик до вчинення таких незаконних дій від органу виконавчої влади не може викликати жодної іншої реакції, крім здивування.

2. Побоювання Міністерства фінансів щодо наміру Верховної Ради і, зокрема, нашого Комітету, зашкодити роботі реєстру та системі моніторингу ризиків є необґрунтованими, адже саме наш Комітет впродовж кількох років ініціював їх створення і підтримує їх сьогодні. Ми щиро відзначаємо прогрес у питанні відшкодування ПДВ та блокуванні старих схем несплати податків. Відповідно, жодні законопроекти, які шкодять моніторингу ухилення від оподаткування, не будуть підтримані нашим Комітетом.

3. При цьому ми відзначаємо певні наявні недоліки в роботі системи, які можуть бути виправлені без шкоди для основних завдань, котрі вона вирішує. Саме над таким законопроектом працює група народних депутатів з нашого Комітету. Запрошуємо Міністерство фінансів приєднатися до спільної роботи.

Джерело