Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




19.10.2017

Щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Головне управління ДФС у Донецькій області інформує щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) у 2017 році фізичними особами - підприємцями, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Дія Закону України від 08 липня 2010 року N 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 2464) поширюється на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов'язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску.

Платниками єдиного внеску відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону N 2464 є, зокрема, фізичні особи - підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (пункт 1 частини другої статті 6 Закону N 2464).

Базою нарахування єдиного внеску для платників, зазначених у пункті 4 частини першої статті 4 (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) Закону N 2464, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (абзац перший пункту 2 частини першої статті 7 Закону N 2464).

З 2017 року, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов'язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (абзац другий пункту 2 частини першої статті 7 Закону N 2464),

Відповідно до частини четвертої статті 4 Закону N 2464 особи, зазначені у пункті 4 частини першої статті 4, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Крім цього, чинним законодавством не передбачено звільнення фізичних осіб - підприємців, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами або доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку, від сплати єдиного внеску.

Детальніше щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в листі ДФС України від 03.10.2017 N 2110/П/99-99-13-02-01-14/ІПК

Джерело: Головне управління ДФС у Донецькій області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1728

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне