04.12.2017

ЩОДО СИТУАЦІІ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ

Останніми днями представники ЗМІ та й пересічні громадяни задають запитання щодо ситуації на валютному ринку

Зразу хочу заспокоїти, ситуація знаходиться під контролем НБУ, її також відстежує Рада НБУ, яка визначає Основні засади грошово-кредитної політики. Крім того, курс на якому розраховувався бюджет 2017 року – 27,2 грн/дол. Він не є цільовим показником для НБУ чи ринку, а суто технічним показником.

Основними засадами грошово-кредитної політики на 2017 рік та середньострокову перспективу, які затверджені Радою НБУ 21 грудня 2017 року, визначено, що валютно-курсова політика має підтримувати зусилля Національного банку щодо досягнення пріоритетної цілі (цінової стабільності). Для цього Національний банк дотримуватиметься режиму плаваючого обмінного курсу, маючи на увазі, що грошово-кредитна політика не буде спрямована на досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

Це не означає, що Національний банк зобов’язаний повністю перестати проводити валютні інтервенції. НБУ має зберігати свою присутність на валютному ринку. Зокрема Основними засадами визначено, що Національний банк використовуватиме валютні інтервенції з метою накопичення міжнародних резервів та згладжування функціонування валютного ринку (упередження надмірних коливань обмінного курсу гривні). Фактично Національний банк це і робить. Маючи у своєму арсеналі весь необхідний інструментарій для стабілізацію ситуації, Національний банк готовий його застосувати в разі необхідності, що неодноразово демонстрував.

Також Основними засадами визначено, що в міру відновлення стабільного функціонування валютного ринку Національний банк поступово зменшуватиме свою присутність на ньому та послаблюватиме заходи адміністративного регулювання.

Що стосується поточної динаміки обмінного курсу гривні та ситуації на валютному ринку, то наразі курс гривні повертається до коливання на рівні, близькому до того, який був в кінці минулого та на початку поточного років.

Це пов’язано з сезонним зниженням експортної виручки за окремими групами товарів та підвищенням попиту на іноземну валюту, у тому числі через закупівлю енергоносіїв, оскільки відповідні операції проводяться в іноземній валюті.

Відчутний тиск на динаміку обмінного курсу гривні зумовлювали нещодавні виплати відшкодування ПДВ експортерам, який реалізовується двома шляхами. З однієї сторони, отримання експортерами гривневої ліквідності знижує їх необхідність у продажі іноземної валюти. З іншої, – експортери можуть спрямовувати цю ліквідність на купівлю іноземної валюти.

Також необхідно відмітити, що зростання експортної виручки аграріїв в останні роки продовжило стимулювати імпорт техніки сільськогосподарського призначення. Крім того, аграріями здійснюються закупівлі добрив для потреб посівної кампанії озимих культур, внаслідок чого зростає імпорт продукції хімічної промисловості.

Ми очікуємо на помірну волатильність обмінного курсу до кінця поточного року. Підставами для цього є динаміка надходжень валюти від експорту нового врожаю та певні фундаментальні фактори, насамперед зовнішня цінова кон’юнктура, яка продовжує залишатися сприятливою для товарів вітчизняного експорту. Це стосується порівняно високих світових цін на українську сталь, залізну руду та пшеницю. Крім того, необхідно відмітити, що в жовтні зафіксовано зменшення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу. Водночас на готівковому валютному ринку спостерігається відновлення перевищення пропозиції іноземної валюти з боку населення над попитом на неї.

Стосовно можливого збільшення бюджетних витрат наприкінці року – Національний банк співпрацює з Міністерством фінансів над тим, щоб ці витрати, як і відшкодування ПДВ, здійснювалися якомога більш рівномірно з тим, щоб вони не справляли тиск на валютний ринок.

Водночас Національний банк продовжує зберігати присутність на валютному ринку на випадок надмірних коливань обмінного курсу від впливом ситуативних факторів. З початку вересня чистий продаж валюти Національним банком становить 174 млн. дол. США. Міжнародні резерви на кінець листопада становили 19 млрд. дол. США. Цих коштів цілком достатньо для проведення інтервенцій з метою згладжування надмірних коливань на валютному ринку в разі потреби.

Богдан Данилишин

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками