Уголок потребителя

06.12.2017

Сім причин змінити бензинове авто на електрокар уже зараз

Українці приглядаються до автомобілів на електротязі, вважаючи, що за ними, звісно ж, майбутнє, але воно наступить нескоро. І не квапляться на них пересідати. Але чи справді електромобілями користуватися зарано.

Редакція НВ зібрала найрозповсюдженіші міфи, пов’язані з електротранспортом, і аргументи прихильників авто на електротязі. Які небезпідставно вважають, що електрокари можна купувати та використовувати вже зараз. Не чекаючи кілька років, коли за своїми характеристиками вони ще більше наблизяться чи навіть значно перевершать звичайні автомобілі.

1. Чи справді електрокари значно дорожчі, ніж звичайні авто. Насправді – ні

Звісно ж, якщо не брати до уваги елітну Tesla, яку дозволили собі придбати десятки наших співвітчизників. Найпопулярніший електромобіль України – це Nissan Leaf, причому – вживаний. За даними Укравтопрому, саме цей представник японського автопрому склав 86% у продажах електромобілів за перші десять місяців цього року. Всього ж було продано 2,2 тис. таких авто, це на 227% більше, ніж за січень-жовтень 2016 року.

Зазначимо, що в жодному офіційному салоні ви не знайдете Nissan Leaf. А вартість вживаного, за словами директора компанii ElectroCars Олександра Кравцова, коливається в межах $15 тис. Погодьтеся, не так уже й елітно-захмарно.

2. На одній зарядці електрокар проїде значно менше, ніж авто з повним баком

Це справді так. Але є одне але! Співзасновник Tesla Club Ukraine і керівник Go To-U Назар Шимоне-Давида підрахував, що у 95% випадків ті, хто користується автомобілем у місті, проїжджають 60-70 км на день. Для порівняння – таксі в хорошу зміну долає 250 км. Згаданий Nissan Leaf на одній зарядці може проїхати 150 км – виходить, що в місті, навіть такому великому, як Київ, цього цілком достатньо.

Статистика про середній пробіг більшості автовласників у великих містах підтверджується і даними, наведеними представниками великих брендів. Більшість людей проїжджають за день не більше 100 км, розповів керівник АВТ Баварія Україна Олександр Тимофєєв. Тобто у звичайних повсякденних ситуаціях дальність поїздки повністю електричного BMW i3 з потужністю батареї 94 Ah складає до 250 км.

3. Зарядних станцій для електрокарів уже зараз цілком достатньо

Ті, хто задумується про купівлю електрокара, але не наважується, одним із аргументів називають слабо розвинену інфраструктуру для цього новітнього виду транспорту. Насправді, все не так погано, навіть для України. Де Tesla вже не перший рік дражниться відкрити свої два суперчарджі (станції швидкісної зарядки).

Schneider Electric нарахувала в Україні 1,5 тис. зарядних станцій. І передбачила, що на кінець цього року їх число зросте до 2 тис., а ще через рік – до 4 тис.

4. Заряджати електрокар довго та незручно. Не зовсім так

Звісно ж, залити бак – це кілька хвилин. А от для того, щоб відновити заряд електрокара навіть до 80% потрібно щонайменше 20 хвилин на швидкісних станціях. Яких тільки в Києві, за даними Oxygen Group, уже не менше 10.

Проблеми з зарядкою власники електромобілів на 90% вирішують, якщо у них є можливість "заправити" своє авто вночі. Таким чином, у вас зранку є запас ходу 120-150 км, які досить важко виїздити, якщо ви не водій таксі.

5. Так, електромобілі "заправляти" значно дешевше, ніж машини на бензині чи "дизелі"

За цінами на бензин чи дизель так само легко стежити, як і за курсом долара чи євро. І те, і те – дорого. Електроенергія, потрібна електрокару для подолання 150 км, значно дешевша, ніж той обсяг бензину чи навіть дизелю, необхідного для поїздки на таку ж відстань.

Для повної зарядки Nissan Leaf необхідно 30-50 грн. І він потім зможе проїхати 150 км. Для того, щоб звичайний автомобіль подолав 100 км, в середньому треба 10 літрів бензину. Який коштує приблизно 28 грн. за літр. Отже, заряджати в рази дешевше, ніж заливати.

6. Обслуговування електрокара набагато дешевше

В компанії ElectroCars порівняли "однокласові" моделі Nissan Leaf (на електотязі) та Nissan Juke (із двигуном внутрішнього згорання). Так от при 120 тис. км пробігу використання першого буде на $11,7 тис. дешевше. Адже не треба міняти масляних та повітряних фільтрів, свічки запалювання, колодки тощо. І це ще без урахування витрат на пальне. Отже, навіть дво-трирічний електрокар не потребує настільки великих додаткових витрат на ремонт чи обслуговування, як вживана "бензинка".

За словами Олександра Митника, експерта з розвитку електромобілів Renault в Україні, електромобілі не просто так вважають технологією майбутнього. Ефективність двигун електромобіля сягає 90%, на противагу бензиновому та дизельному з показником 27% та 43% відповідно.

7. Якщо ви ще не сиділи за кермом електрокара – спробуйте! Воно того варте

Нарешті, електротранспорт дарує задоволення від поїздки, яке не порівняти зі звичайними автомобілями. Мова йде про динаміку прискорення, легкість керування, відсутність шуму та вібрації двигуна – вони на порядок кращі. "Досить годину поїздити, щоби відчути різницю", – підкреслив співзасновник Tesla Club Ukraine і керівник Go To-U Шимоне-Давида.

Висновок

Якщо ви маєте зо $15 тис. і потребу пересуватися на невеликі відстані – то можете вже зараз сміливо купувати електрокар. Якщо ж існує необхідність їздити між містами, то потрібно запастися картою електрозарядних станцій і трішки – терпінням. Бо залити повний бак бензину чи "дизелю" на сьогодні поки що швидше.