Уроки для начинающих предпринимателей

Уголок потребителя

07.12.2017

Позиція Мінсоцполітики щодо врахування індексації при виплаті «мінімалки» не змінилася

Мінсоцполітики листом від 07.09.2017 р. № 2341/0/101-17 відкликало і визнало таким, що втратив чинність, лист від 13.02.2017 р. № 317/0/101-17/282, в якому зазначалося, що сума індексації, визначена відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078, включається до виплат, які мають враховуватися до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру.

Відкликання вищезазначеного листа викликало обурення, такі дії почали трактувати неправильно, а саме: що індексація не включається до виплат, які мають враховуватися до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру.

Зазначимо, що роз’яснення та листи Мінсоцполітики не є нормативно-правовими актами, вони носять рекомендаційно-інформаційний характер, а відкликання листа не вносить змін до чинного законодавства.

Тому при забезпеченні мінімального розміру заробітної плати роботодавцям слід керуватися таким.

Частиною другою ст. 31 Закону України «Про оплату праці» визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Такими виплатами є: доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Це означає, що всі інші складові заробітної плати, які не перелічені вище, у тому числі індексація, мають враховуватися до мінімальної заробітної плати.

Авторка: Ганна Лисенко