Уголок потребителя

Книга «Как самому составить договор» (примеры и рекомендации)

07.12.2017

ДБР повинно мати функції оперативно-розшукової діяльності – Р.Труба

Потрібно вносити зміни до закону про оперативно-розшукову діяльність, якими надати такі функції Державному бюро розслідувань. Про це в інтерв'ю журналу «Кореспондент» заявив Директор ГБР Роман Труба.

«Наразі ще не ліквідовано прогалини в законодавстві, які пов'язані з оперативним блоком. Потрібно буде вносити зміни до закону про оперативно-розшукову діяльність, і надавати такі функції ДБР. У законі про ДБР вони передбачені, а ось у законі про оперативно-розшукову діяльність їх поки немає», – зазначив Р.Труба.

Коментуючи реформу правоохоронних органів, Директор ДБР зазначив, що нинішній розподіл функцій «виключає зосередження в одних руках занадто широкого кола повноважень з розслідування справ»: «Практично в жодній з розвинених країн немає такого, щоб у структурі органів прокуратури були органи попереднього слідства. Як правило, прокуратура здійснює процесуальне керівництво і підтримання державного обвинувачення. А слідство не знаходиться в її підпорядкуванні. Саме з цих міркувань і виходили законодавці, коли приймали закон про ДБР».

Говорячи про розслідування в перехідний період, Р. Труба пояснив, що прокуратура продовжує розслідувати кримінальні провадження, які зареєстровано до 20 листопада, але не більше двох років.

«Друга частина – кримінальні провадження, які повинні реєструватися і розслідуватися вже Державним бюро розслідувань. Генеральна прокуратура також врегулювала це питання. Ці справи будуть розслідувати Національна поліція або СБУ, а процесуальне керівництво здійснюватимуть працівники прокуратури. З початком роботи Державного бюро розслідувань такі кримінальні провадження будуть вести слідчі Бюро», – підвів підсумки Директор Бюро.