04.01.2018

Увага! Недостовірна інформація щодо підвищення штрафів за порушення ПДР!

1 січня 2018 року засоби масової інформації розповсюдили інформацію про суттєве збільшення розміру штрафів за порушення Правил дорожнього руху. Таке посилення відповідальності начебто передбачене постановою Кабінету Міністрів України.

Так, видання «Українська правда» наводить наступну інформацію:

За керування автомобілем без прав штраф зростає у 20 разів - до 10 200 грн. А за повторне таке порушення - 40 800 грн. Особи, позбавлені права керування, порушивши закон, сплачуватимуть штраф у розмірі 20 400 гривень, а за повторне вчинення цього порушення протягом року - 40 800 гривень.

Відтепер за перевищення швидкості в населених пунктах штраф становитиме 3 400 грн. Раніше він був 510 грн.

За те, що водій залишив місце ДТП, тепер доведеться заплатити 3 400 замість 225 грн раніше. До того ж, таке порушення передбачає можливість позбавлення права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.

Наведена інформація є недостовірною.

Відповідальність за порушення Правил дорожнього руху передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУпАП), а не актами Кабінету Міністрів України.

Відповідно до статті 122 КУпАП перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на двадцять кілометрів на годину – тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 50 штрафних балів; перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на п’ятдесят кілометрів на годину – тягне за собою накладення штрафу в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, 255 та 510 гривень відповідно.

Залишення водіями транспортних засобів, іншими учасниками дорожнього руху на порушення встановлених правил місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні – тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 255 гривень, або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб (стаття 122-4 КУпАП).

Засобам масової інформації потрібно ретельніше ставитись до перевірки подібної інформації перед її оприлюдненням та не примножувати і без того масову юридичну безграмотність більшості населення.

Автор: Нікішов Геннадій Іванович

Additional Info