Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




16.01.2018

Бізнес не очікує значного зростання цін у 2018 році та планує нарощувати виробництво

прес-реліз

Бізнес продовжує зберігати оптимістичні очікування відносно макроекономічної ситуації в Україні у 2018 році. Зокрема, зростання споживчих цін у цей період очікується на рівні 10.4% (у минулому кварталі – 10%). Одночасно керівники підприємств очікують на прискорення зростання обсягів виробництва товарів та послуг в Україні. Про це свідчать результати чергового опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у IV кварталі 2017 року.

Як і у ІІІ кварталі, чотири з десяти респондентів прогнозують, що зростання споживчих цін у наступні 12 місяців не перевищить 9.0% або взагалі знизиться. Такі очікування бізнесу були обумовлені насамперед ситуацією на валютному ринку – 78% опитаних вважають це ключовим фактором. Цей чинник для бізнесу зберіг свою важливість на тлі погіршення девальваційних очікувань. Внаслідок посилення коливань обмінного курсу гривні в період проведення опитування (листопад-грудень 2017 року) частка респондентів, які очікують на послаблення національної валюти у наступні 12 місяців, зросла до 88.5% (з 79.4% у ІІІ кварталі).

Водночас порівняно з попередніми опитуваннями у визначенні інфляційних очікувань посилився вплив рівня доходів населення і соціальних видатків бюджету.

Сьомий квартал поспіль бізнес прогнозує активне зростання обсягів виробництва в цілому в Україні. Найбільш оптимістично налаштовані представники компаній переробної промисловості, торгівлі, компаній сегменту електроенергії та водопостачання, а також сільського господарства та переробної промисловості.

Як наслідок, бізнес України продовжує очікувати високого рівня ділової активності – індекс ділових очікувань (ІДО) становить 115.2% (у ІІІ кварталі – 117.4%). Високі темпи зростання економічної активності зберігаються в основному завдяки підвищенню прогнозів щодо зростання загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва та збереженню високих показників щодо інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.

Позитивні зрушення опитані відзначають і на рівні власних підприємств. Як і в п’яти попередніх опитуваннях, бізнес позитивно оцінює фінансово-економічний стан своїх підприємств. "Задовільним" або "добрим" свій фінансово-економічний стан вважає 88% опитаних. При цьому у наступні 12 місяців 76% респондентів очікують на поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств.

Однак, вперше з початку проведення опитувань підприємства відзначили свою неспроможність задовольнити неочікуване збільшення попиту за рахунок власних виробничих потужностей. Зокрема, найбільш відчутний дефіцит вільних потужностей у підприємств сільського господарства і торгівлі.

Потреба підприємств у запозичених коштах залишається значною, найбільша – у підприємств добувної промисловості (баланс відповідей – 69%). Респонденти, які планують брати банківські кредити, надають перевагу національній валюті. Стримуючим фактором для залучення нових кредитів залишаються високі ставки. Одночасно другий квартал поспіль зростає частка респондентів, які планують залучати кошти за кордоном (8.3% порівняно з 7.4% у попередньому опитуванні).

Довідково

Опитування проводилося з 03 листопада до 05 грудня 2017 року. В опитуванні взяли участь 670 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників. Результати опитувань − це відображення лише думки респондентів-керівників підприємств України, а не оцінки Національного банку України.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Комментарии   

# Шурик 17.01.2018 07:26
Планировать конечно можно и нужно всё что угодно. Только вот покупательский спрос диктует что надо, а повышением этого спроса ох как не пахнет. И правители делают всё возможное, чтобы ещё более нищими стали.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 682

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне