Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




30.01.2018

Касир за викликом

Постановою №148, яка вийшла 29 грудня минулого року, Національний банк України затвердив нову редакцію Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Як це позначиться на всіх суб'єктах господарювання, що працюють через касу? Внесе більше плутанини у виконання цього Положення або все ж полегшить хоча б частину процесів? Що це означає для фінансових компаній?

Погана новина в тому, що під час уважного аналізу можна помітити протиріччя між п.3 (пп.16) і п.16 в частині лімітів залишків каси. З одного боку, небанківські фінансові підприємства, які беруть готівку для подальшого її переказу, тепер зобов'язані здавати на спеціально створені рахунки суми, що перевищують видані за переказами кошти. З іншого, те саме положення закріплює за такими підприємствами право на самостійне встановлення ліміту каси – тобто суми, яка може не здаватися в банк і залишатися в касі для забезпечення роботи наступного робочого дня. І те, як узгоджуються ці обидва пункти, ніде не прописано.

Гарна новина полягає в тому, що пунктами 44 і 45 положення допускається передача функцій касира співробітникам іншого підприємства, з яким укладено договір про надання персоналу. У такій угоді, згідно п.45, прописується повна матеріальна відповідальність касира-аутстафера за збереження всіх прийнятих ним цінностей. Варто зазначити, що ці пункти не поширюються на іноземні дипломатичні, консульські та інші офіційні представництва, міжнародні організації та їхні філії, що користуються імунітетом і дипломатичними привілеями, на банки та філії іноземних банків, а також на представництва іноземних організацій і філій, які не здійснюють підприємницьку діяльність.

Оскільки аутстафінг як такий регулюється нормами закону "Про зайнятість населення" та передбачає кілька вимог і до компанії-аутстафера, і до самого цього виду діяльності як такого, раджу звернути увагу на кілька важливих моментів.

По-перше, компанія-аутстафер не зобов'язана отримувати дозвіл на свою діяльність, оскільки Порядок видачі дозволу на наймання співробітників для подальшого виконання ними роботи у іншого українського роботодавця, затверджений Постановою Кабміну №359 від 20.05.2013, на сьогодні не набув чинності. Однак, така компанія зобов'язана подати відомості про себе для включення до відповідного Переліку на сайті Державної служби зайнятості України. Тому сміливо перевіряйте наявність потенційного контрагента к Переліку суб'єктів господарювання, які надають послуги посередництва у працевлаштуванні.

По-друге, персонал у компанії-аутстафері повинен бути штатним (тобто отримувати заробітну платню, відпускні, лікарняні тощо), а не працювати за договором підряду. Це також пункт, який необхідно врахувати до підписання договору.

По-третє, компанія-аутстафер не має права відправляти персонал для виконання робіт за основними професіями технологічного процесу підприємства-замовника. А це означає, що інстанція-перевіряльник обов'язково поцікавиться, чи виконує у вас аутстаф-персонал роботу основних для вашого підприємства професій, які забезпечують прибуток від господарської діяльності. І вам потрібно знати, що відповісти, незважаючи на те, що заборона на такі порушення в законі є, а от відповідальність за них не передбачено. Аналогічна ситуація з іншою забороною для компаній-аутстаферів: вони не мають права надавати свій персонал підприємствам, які протягом року скорочували чисельність (штат) своїх співробітників, хоча відповідальність за це порушення також не прописано. Тому, якщо ви звільняли, наприклад, бухгалтерів, то навіть вантажників компанія-аутстафер, суворо дотримуючись букви закону, дотримання якої перевіряють контролюючі органи, вам також не надасть. Важливо враховувати це обмеження навіть у тому разі, якщо оптимізація вашого персоналу відбувається органічно і викликана змінами бізнес-процесів.

І, наостанок, зверніть увагу на вимогу, що стосується саме підприємства, що збирається скористатися послугами компанії-аутстафера: можливість залучати таку компанію повинна бути прописана у Колективному договорі вашої компанії, а профспілка повинна дати свою згоду. Якщо ж всі умови дотримано – час впроваджувати нову схему роботи з персоналом.

Інна Хомич

директор з правових питань Нова пошта Центр

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1840

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне