Уголок потребителя

Уроки для начинающих предпринимателей

09.02.2018

Продаєте нерухомість - звіт про її оціночну вартість має бути зареєстрований в єдиній базі даних звітів про оцінку

Головне управління ДФС у Херсонській області звертає увагу платників податків на зміни, внесені до статті 172 Податкового кодексу України Законом від 07.12.2017 №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (далі Закон№2245-VIII).

Так, згідно з п.172.3 ст.172 ПКУ, дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку згідно із законом.

Змінами, внесеними Законом №2245-VIII до п.172.3 ст.172 ПКУ передбачено, що звіт про оціночну вартість об’єкта нерухомого майна має бути обов’язково зареєстрований в єдиній базі даних звітів про оцінку.

Законом №2245-VIII також встановлено, що єдина база даних звітів про оцінку – це інформаційно-телекомунікаційна система, до складу якої входять база даних та модуль електронного визначення оціночної вартості (з метою перевірки вартості об’єктів оподаткування, внесеної суб’єктом оціночної діяльності).

Єдина база даних звітів про оцінку забезпечує розміщення, створення, зберігання та оприлюднення всієї інформації про об’єкт нерухомості та його вартість, електронне визначення оціночної вартості, автоматичний обмін інформацією і документами з авторизованими електронними майданчиками та користування сервісами з автоматичним обміном інформацією, доступ до якого здійснюється за допомогою мережі Інтернет.

Порядок ведення єдиної бази даних звітів про оцінку затверджується Фондом державного майна України. Внесення інформації зі звітів про оцінку до єдиної бази здійснюється суб’єктами оціночної діяльності через авторизовані електронні майданчики.

Джерело: Головне управління ДФС у Херсонській області