Уголок потребителя

12.02.2018

Незалежно від доходу «спрощенці» сплачують єдиний внесок

Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є фізичні особи-підприємці (далі – ФОП), в тому числі платники єдиного податку.

Згідно з п. 3 частини першої ст. 7 Закону №2464 для ФОП - платників єдиного податку єдиний внесок нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Для зазначеної категорії платників встановлена обов’язкова ставка єдиного внеску, що дорівнює 22 відсотків бази нарахування.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника згідно з частиною дванадцятою ст. 9 Закону №2464).

Право на звільнення від сплати єдиного внеску за себе мають, зокрема, ФОП на спрощеній системі оподаткування за умови, що вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 9 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон №1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (частина четверта ст. 4 Закону №2464).

Таким чином, ФОП – на спрощеній системі оподаткування сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні. Ця норма не застосовується до тих ФОП, які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області