15.02.2018

Міжнародні експерти проведуть діагностичну оцінку системи податкового адміністрування ДФС

На відкритості діяльності та готовності ДФС надати всю необхідну інформацію для об’єктивної оцінки роботи служби наголосив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час зустрічі з делегацією експертів оціночної групи TADAT та представників Європейського Союзу. Іноземна делегація, яка розпочала свою роботу в ДФС, протягом двох тижнів проводитиме діагностичну оцінку системи податкового адміністрування ДФС з використанням інструменту TADAT.

TADAT оцінює ефективність національного податкового органу відповідно до дев’яти Ключових областей результативності. Зокрема, мова йде про ефективність управління ризиками та доходами (процес збору податків), своєчасність подання податкових декларацій та сплати податків, декларування достовірних даних.

«Ми абсолютно відкриті і готові надавати необхідну інформацію з метою об’єктивної оцінки всіх процесів, які відбуваються в фіскальній службі. На сьогодні затверджені концептуальні зміни щодо розвитку ДФС на найближчі 2 роки і логічним було б отримати незаангажовану думку міжнародної місії для внесення коректив у процес реформування, якщо це буде необхідно», - зазначив Мирослав Продан.

Очільник ДФС підкреслив, що протягом минулого року була започаткована та на сьогодні знаходиться на різних стадіях реалізації значна кількість проектів, пов’язаних, зокрема, з адмініструванням податку на додану вартість та його відшкодуванням, запровадженням нових електронних сервісів.

За його словами, на сьогодні фактично 97% заявлених до відшкодування сум ПДВ отримуються платниками протягом наступного місяця. А ще буквально рік тому близько 40% таких сум відшкодовувалися протягом наступного місяця, а по решті проводилися контрольно-перевірочні заходи і період їх відшкодування міг тривати до двох років.

«Сьогодні в нас є надзвичайно амбітні плани, пов’язані з підготовкою до прийняття законопроекту про податок на виведений капітал, який замінить податок на прибуток. Це суттєво знизить податкове навантаження на бізнес, який планує розвиватися в Україні. Мова йде як про іноземні інвестиції, так і про внутрішньодержавні», - підкреслив Мирослав Продан.

Він також зазначив, що відповідно до нововведень у законодавстві з 1 січня цього року по інвестиціях, які залучаються в Україну у вигляді устаткування, виробничих потужностей тощо, є можливість отримання відстрочки до двох років по сплаті ПДВ. Це, за заявами представників бізнес-спільноти, сприятиме розвитку бізнесу та створенню робочих місць в Україні.

Крім того, відповідно до доручення Прем’єр-міністра України ДФС сьогодні працює над стратегією реалізації законодавчих змін для запровадження електронної акцизної марки і змінами в законодавстві щодо реєстраторів розрахункових операцій.

«Таким чином, ПДВ, по якому здійснюється системна робота, заміна податку на прибуток податком на виведений капітал, запровадження електронної акцизної марки, яка фактично унеможливить будь-які тіньові схеми по підакцизній групі товарів, РРО дадуть нам можливість у цілому по Україні орієнтуватися за обсягами оподатковуваних операцій та, відповідно, і формувати базу оподаткування», - підкреслив Мирослав Продан.

Довідково

TADAT – це діагностичний інструмент оцінки Податкової Адміністрації, призначений забезпечити отримання стандартних засобів оцінювання стану найважливіших компонентів національної системи податкового адміністрування та її рівня у контексті міжнародної провідної практики.

TADAT є глобальним інструментом, який може бути використаний будь-якою країною з метою оцінки відносно сильних та слабких сторін її системи податкового адміністрування.

Джерело

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками