Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




26.02.2018

Зняття мораторію на перевірки бізнесу дозволяє Держпродспоживслужбі здійснювати насамперед превентивну функцію

Відтепер Держпродспоживслужба має право не лише реагувати на ситуації, які склалися в певних сферах контролю, але й виконувати чи не найважливішу її функцію – превентивну. Це стало можливим з набуттям постанови Уряду щодо скасування дії мораторію на проведення планових заходів державного нагляду (контролю), зокрема в частині ветеринарно-санітарного контролю, перевірок щодо дотримання санітарного законодавства, безпеки та якості харчових продуктів, законодавства про захист прав споживачів, нагляду в сфері карантину та захисту рослин.

На цьому наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в ефірі радіо «Голос столиці».

«Орган нагляду і контрою повинен виконувати дві функції: превентивну і реагувати на події, що відбуваються. Власне, у реаліях, в яких ми працювали останні роки, превентивної функції не було - була лише реакція. І зняття мораторію та повернення можливості виходити на планові перевірки суб’єктів господарювання на предмет дотримання законодавства дозволить реалізувати саме превентивну функцію - запобігати вчиненню правопорушень», - заявив Володимир Лапа.

Він пояснив, що до цього часу перевірки здійснювалися лише за в позаплановому режимі. Тобто інспектор Держпродспоживслужби мав право вийти на перевірку суб’єкта господарювання лише на підставі обґрунтованого звернення громадянина України.

«Відсутність нормального контролю призвело до збільшення кількості звернень громадян. Так, торік до Держпродспоживслужби надiйшло 5,3 тис. звернень вiд 9,1 тис. громадян. Крім того, до Держпродспоживслужби вiд Урядового контактного центру було направлено 7627 звернень. Це свідчить про наявність гострої проблеми і необхідність наводити лад у сфері контролю», - зазначив Голова Держпродспоживслужби.

Про потребу у відновленні комплектних заходів контролю та нагляду свідчать і результати численних зустрічей із представниками бізнесу і бізнес-асоціацій: «Цивілізований бізнес зацікавлений у перевірках і об’єктивному контролі. Бо підприємство, яке повністю дотримується законодавства, виконує вимоги опиняється в неконкурентних умовах порівняно з тими підприємствами, які ці правила ігнорують».

Володимир Лапа пояснив, що постанова Кабінету Міністрів, яка знімає мораторій на перевірки бізнесу для ряду держорганів, набрала чинності з дня опублікування. А це означає, що територіальні органи Держпродспоживслужби можуть виходити на планові перевірки відповідно до затвердженого Плану комплексних планових заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік, який опублікований на сайті Державної регуляторної служби.

Нагадаємо, Уряд затвердив перелік органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Відповідний перелік затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2017 р. № 1104 та оприлюднений на сайті Урядового порталу.

До переліку включено органи, на сфери діяльності яких не поширювалася дія мораторію на проведення планових заходів державного нагляду (контролю) у 2018 році. Зокрема, зазначається, що під дію мораторію не підпадає діяльність Держпродспоживслужби та її територіальних органів у частині заходів із здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю, державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства, безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів, дотриманням законодавства про захист прав споживачів, державного нагляду у сферах карантину та захисту рослин.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1815

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне