02.05.2018

Набули чинності зміни до Порядку розгляду скарг у сфері держреєстрації

26 квітня набрали чинності зміни до Порядку розгляду скарг у сфері державної реєстрації, схвалені постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 року № 286. Про це йдеться на сайті Нотаріальної комісії України.

Вказаними змінами врегульовано питання своєчасності повідомлення осіб про час і місце розгляду скарги. Зокрема, передбачено, що суб’єкт розгляду скарги своєчасно, не пізніше ніж за 2 дні до дня розгляду скарги по суті, повідомляє особам, запрошеним до розгляду скарги по суті, про час і місце розгляду скарги в один з визначених способів (пункт 10 Порядку розгляду скарг).

Крім того, збільшено строк, протягом якого особам, запрошеним до розгляду скарги по суті, мають надаватися копії скарги та доданих до неї документів. Тепер такий строк становить 2 дні до дня розгляду скарги (замість 1 дня, що передує дню розгляду).

Також розширено коло осіб, що мають право подавати письмові пояснення по суті скарги, які обов’язково приймаються комісією до розгляду. Окрім суб’єкта оскарження, тепер до них відносяться інші заінтересовані особи, зазначені у скарзі або встановлені відповідно до відомостей реєстрів.

«Нотаріальна палата України сподівається, що ці зміни сприятимуть захисту прав та інтересів учасників процедури розгляду скарг у сфері державної реєстрації, нададуть можливість брати участь у засіданнях не лише скаржникам, але й іншим заінтересованим особам, зокрема тим, чиї дії оскаржуються, а також зменшать кількість судових спорів щодо оскарження рішень комісії, прийнятих за результатом розгляду таких скарг», – зазначено у повідомленні.

Джерело