Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




08.05.2018

Постійну «допомогу» родичів у роботі підприємця можуть розцінити як роботу по найму

ГУ Держпраці у Закарпатській області вказує на поширені випадки, коли підприємці беруть на роботу родичів чи близьких друзів, з якими не поспішають офіційно оформляти трудові відносини або укладають цивільно-правовий договір.

Далі «свої» люди активно «допомагають» здійснювати торговельні операції у крамницях, обслуговують відвідувачів у кафе, за стійками у барах, виконують роль підсобних робітників у приватних виробничих цехах тощо. Такі працівники під час перевірки контролюючих органів чи в інших нештатних ситуаціях зазвичай заперечують свою причетність до виконання трудових функцій, мовляв, випадково зайшли і вирішили допомогти родичеві.

Подібний випадок мав місце нещодавно на Хустщині. Приватний підприємець зі села Кошельово залучав до роботи свою неповнолітню 17-річну дочку та 25-річну односільчанку. Дівчата виконували обов’язки продавців, а власник крамниці розраховувався з ними у «конверті» за кожен відпрацьований день. Таким чином підприємець, як пояснив сам, мав намір уникнути великого податкового навантаження.

Під час інспекційного відвідування, проведеного на підставі повідомлення Хустського об’єднаного управління ПФУ, посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області зафіксували цей факт і ретельно задокументували його. Зокрема, допущення приватним підприємцем до роботи на посадах продавців вказаних сільчанок підтверджують і фото- та відеодокументи.

В Управлінні Держпраці відбувся розгляд справи. Правда, на розгляд основний фігурант у встановлений час не з’явився. На підставі абзацу 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП на підприємця накладено штраф у розмірі 223 380 грн.

Під час проведення інспекційного відвідування в одному з ТОВ на Рахівщині, основним видом діяльності якого є лісопильне та стругальне виробництво, посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області виявили шестеро працівників, які виконували певні обов’язки, але не були офіційно оформлені.

Директор ТОВ пояснив, буцімто фірма ще не працює, а на території проводяться підготовчі роботи до введення підприємства в експлуатацію. За його словами, усі «нелегальні» працівники насправді є його родичами і тому безоплатно допомагали прибирати територію, готуючи її до відкриття. Однак інспектуванням встановлено, що вказані особи кожен виконував конкретні трудові обов’язки, зокрема верстатників і складальників пиломатеріалів.

Отож відповідно до абзацу 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП за фактичний допуск працівників без оформлення трудових відносин на товариство накладено штраф у розмірі 670 140 грн.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2225

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне