Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




09.05.2018

Українці не такі бідні, як звикли вважати

За офіційними даними, наш добробут катастрофічно знижується.

Утім підрахунки деяких експертів суперечать цьому, пише газета "Експрес".

Так, якщо аналізувати офіційні дані, то можна зробити висновок, що за рівнем ВВП на душу населення Україна пасе задніх.

За скоригованими підрахунками МВФ, цей показник минулого року становив 2417 доларів, що у 43 рази менше, аніж в лідера рейтингу — Люксембургу. Швейцарія має 78,9 тисячі доларів ВВП на душу населення, Німеччина — $ 42,1 тисячі, Франція — $ 38 тисяч, Чехія — S 19 тисяч, Польща — $ 13,4 тисячі, Албанія — $ 4,4 тисячі. В Європі гірші справи, ніж в Україні, хіба що в Молдові ($ 2,1 тисячі).

Найвищий ВВП на душу населення в Україні спостерігався у 2008 році — $ 4095. Тоді порівняно з 2000 роком ($ 664) він зріс приблизно вшестеро.

Чому ж тоді за останні десять років упав майже вдвічі? До слова, ВВП на душу населення в Україні — нижчий, аніж у Гондурасі ($ 2730).

Недалеко втекли ми й від Папуа Нової Гвінеї, де він сстановить $ 2182. — ВВП — це ринкова вартість усіх товарів і послуг, що створені в державі протягом року, — розповідає Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу. — Коли ділимо ВВП на кількість населення, отримуємо показник, за яким можна оцінити, наскільки багате наше суспільство. У 2008 році ВВП в Україні становив 180 млрд доларів, у 2017 — 104 млрд. Безперечно, цей показник в Україні низький, бо ми — країна із сировинним спрямуванням економіки. Що більше доданої вартості створюється в країні, то більший ВВП.

А більша додана вартість є у товарах із глибокою переробкою. У сировині доданої вартості (або простіше — людської праці) мало. — Методологія МВФ, за якою складаються рейтинги економік країн світу, не зовсім точно відображає реальний стан розвитку держав із так званою перехідною економікою, — додає експерт Реанімаційного пакета реформ Сергій Сорока. — Тому часто експерти використовують такий показник, як ВВП, розрахований за паритетом купівельної спроможності (ПКС). — Що мєте на увазі? С.Сорока: — Згідно з ним, ВВП України минулого року становив 300 — 350 млрд доларів, а не 104 млрд згідно з офіційним курсом гривні до долара. Якщо ж врахувати, що приблизно 40% нашої економіки перебуває в тіні, то за цим показником паритету купівельної спроможності ВВП країни становить щонайменше $ 500 млрд.

А це вже ВВП —10 — 11 тисяч доларів на душу населення. Крім того, в обрахунку МВФ не враховується так звана "економіка домашніх господарств", тобто вартість товарів і послуг, які домашні господарства виробляють для власного споживання. Якщо у розвинених країнах цей показник відносно невеликий, то в Україні може досягати 20 — 30% ВВП країни. Тому що переважна більшість українців все таки віддають перевагу, приміром, домашньому борщу, а не обідають у ресторанах. Тому, за моїми підрахунками, із врахуванням "економіки домашніх господарств" річний ВВП України сягає показника $ 600 — 650 млрд, тобто $ 13 —14 тисяч на душу населення.

Додайте сюди ще декілька мільярдів "зелених", які щороку привозять в Україну заробітчани, покращуючи добробут своїх сімей. Тож не такі ми вже й бідні. З урахуванням показника ПКС, частки тіньової економіки та "економіки домашніх господарств", середньостатистичний українець приблизно у три — чотири рази бідніший, аніж француз, але не в 16 разів, як свідчить офіційна статистика. — Чи очікується зростання ВВП на душу населення цього року? О. Пендзин: — Є прогнози, що у 2018 році номінальний ВВП України становитиме 3,450 трлн гривень, що за курсом 29,3 грн/$, закладеному в бюджеті, становитиме 117,7 млрд доларів. Якщо кількість населення залишатиметься такою ж (приблизно 42 млн), то ВВП на душу населення трохи зросте — до $ 2803.

Але про це рано говорити. Все залежатиме від зовнішньої кон'юнктури. Якщо матимемо гарні експортні ціни на метал і зерно, тоді й вийдемо на цей рівень ВВП. — Так, на рівень Гондурасу... Що все-таки потрібно зробити, аби кардинально зріс ВВП на душу населення і покращився реальний добробут кожного із нас? С. Сорока: — Реальний ВВП буде збільшуватися, коли в Україну прийдуть інвестиції — як зовнішні, так і внутрішні.

Для цього наша держава має бути інвестиційно привабливою. А тут ми, на жаль, поки що в аутсайдерах. Чому? Передусім через низький захист прав власності та корумповану й залежну судову систему. Так, інвестиції масово не надходять в Україну саме через ці чинники. — Чому в Люксембургу та Швейцарії, де немає надпотужних виробництв, найвищі рівні ВВП на душу населення? О. Пендзин: —У Швейцарії — об'ємний банківський бізнес. Люксембург (відомий офшор) має дуже лояльне податкове законодавство, порівняно з іншими європейськими країнами, тому там розташовані центральні офіси багатьох великих компаній, які таким чином оптимізовують сплату податків. 

Леся ЯСИНЧУК

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Комментарии   

# Igor 10.05.2018 07:00
не согласен с выводами. Не понятно с какого потолка взялись 300-350 млрд как указано в статье. Как рассчитывались? Сильно притянуто за уши и все, чтоб показать, что у украинцев еще что-то осталось, можно доить/грабить дальше
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
# С. 11.05.2018 10:44
...нки,...нки,...нки,...ки і іже з ними не такі вжей бідні,як прикидаються бомжами з найманою житловою площею..Все правльно.Тільки то ж не прості українці.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
# Влад2018 13.05.2018 15:22
ТА ДОСИТЬ СКІГЛІТІ
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 1578

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне