Книга «Как самому составить договор» (примеры и рекомендации)

Уголок потребителя

15.05.2018

Корпоративна розвідка: експерт радить перевіряти дані навіть відкритих реєстрів

Перед укладенням будь-якої угоди варто проводити попередню перевірку контрагента через відкриті джерела, включаючи реєстри, а по можливості і за допомогою інших інструментів корпоративної розвідки. Безумовно, глибина перевірки буде залежати від масштабу угоди.

Поради представникам бізнесу з питання використання інструментів і методів корпоративної розвідки при роботі на зарубіжних ринках під час семінару «Що потрібно знати менеджменту підприємства в 2018 році» давав керуючий партнер COSA Павло Верхняцький.

Корпоративна розвідка в його розумінні - це спосіб проаналізувати ризики роботи на внутрішньому і зовнішніх ринках, уникнути взаємодії з компаніями, що знаходяться під санкціями, компаніями-шахраями, а також спосіб підвищити рівень безпеки ділових взаємин і активів за кордоном.

«У багатьох країнах, як і в Україні, є відкриті реєстри даних про юридичних осіб. У деяких країнах доступ до них платний. У багатьох країнах високого ризику, до яких відносяться країни Африки, Азії і Латинської Америки, інформацію необхідно перевіряти в декількох джерелах і дуже бажано залучати для перевірки інформації спеціалізовані агентства, — пояснив експерт. — У деяких країнах Африки, наприклад, інформація в ЗМІ може подаватися надзвичайно однобоко і не відображати дійсності, так як публікується на замовлення. Тому, коли йдеться про серйозні контракти, люди виїжджають на місце і перевіряють наявність у контрагента офісу, активів, виробництва, складів, проводять опитування інформованих учасників ринку і т.п.».

На думку П. Верхняцького, Африка — досить складний, але при цьому одночасно і перспективний ринок. Без допомоги професіоналів безпечно вести бізнес в Африці, Азії, країнах Латинської Америки, та й деяких європейських країнах досить важко.

Дуже важливо, на думку експерта, уникати взаємодії з компаніями, які знаходяться під санкціями США і урядів інших держав, тому що відносини з подсанкціоннимі компаніями тягнуть за собою велику кількість неприємностей для їх контрагентів. «Якщо ваша компанія з необережності вступила у відносини з компанією, яка знаходиться під санкціями або пов'язана з особами, щодо яких введено санкції, то це може загрожувати серйозними штрафами і проблемами в подальшій роботі на зовнішніх ринках, — пояснив він. — Найсуттєвіші проблеми можуть виникати в разі, якщо ведеться з бізнес з компаніями, що знаходяться в списку санкцій США».

Перевірити чи знаходиться ваш контрагент в списку санкцій США можна на сайті Держказначейства США.

Також П.Верхняцький дав кілька порад, як максимально убезпечити угоду: «Необхідно використовувати всі доступні публічні джерела: державні і приватні реєстри, загальносвітові і національні ЗМІ. Потрібно залучити фахівця, який володіє мовою країни, з якою ви хочете працювати, щоб він допоміг вам зробити такий аналіз: вивчити сайти інших компаній, вникнути в бізнес-клімат. Дуже важливо приділяти увагу навіть дрібницям: детально дослідити медіа-фон потенційного контрагента, вивчити структуру бенефіціарів, перевірити чи не є бенефіціари публічними особами і наскільки вони залежні від політичної обстановки».

Потрібно ретельно вибирати собі партнерів і звертатися до професіоналів, які швидко зроблять перевірку компаній, що вас цікавлять, незалежно від країни в якій вони перебувають: перевірять їх історію, благонадійність, наявність активів, оцінять ризики і дадуть рекомендації на що необхідно звернути увагу.

Закон і Бізнес