Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




16.05.2018

Деталі реєстрації платників податку на додану вартість

Вимоги щодо порядку реєстрації платників ПДВ викладені в розділі V Податкового кодексу України та Положенні про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130.

Особам, що реєструються як платники ПДВ, присвоюється індивідуальний податковий номер, який використовується для сплати ПДВ і зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації платника ПДВ.

Статтею 181 ПКУ визначено, що обов’язковій реєстрації платниками ПДВ підлягають юридичні особи та фізичні особи-підприємці у яких загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. гривень (крім платників єдиного податку).

Проте, якщо особа в якої обсяги операцій, що оподатковуються ПДВ, відсутні або є меншими мільйонної межі, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою (крім платників єдиного податку).

Юридична особа або фізична особа-підприємець, що підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто встановлене перевищення обсягу оподатковуваних операцій.

У разі добровільної реєстрації осіб платниками ПДВ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних.

Заява подається за вибором платника податків в один з таких способів:

- у паперовому вигляді особисто фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи - платника (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та повноважень) до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи;

- в електронному вигляді засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;

- у разі добровільної реєстрації як додаток до реєстраційної картки, що подається суб’єкту державної реєстрації для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи – підприємця.

У разі відсутності підстав у відмові у реєстрації особи як платника ПДВ контролюючий орган зобов’язаний протягом 3 робочих днів після надходження реєстраційної заяви внести до Реєстру платників ПДВ запис про реєстрацію такої особи як платника ПДВ.

Пересвідчитись у реєстрації в якості платника ПДВ можна:

- шляхом подання запиту про отримання витягу з реєстру платників ПДВ до контролюючого органу;

- скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника» на веб-порталі ДФС, режим «Інформація з реєстрів» → «Дані реєстру платників ПДВ».

Електронні формати документів (реєстраційної заяви та запиту про отримання витягу з реєстру платників ПДВ) для заповнення та подання платником в електронному вигляді розміщені на офіційному порталі ДФС за посиланням http://sfs.gov.ua.

Джерело: Головне управління ДФС у Київській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1314

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне