Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




01.06.2018

Щодо штрафу за непроведення індексації заробітної плати

Роз’яснення надає головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Яна Ягодовська.

При встановленні під час проведення інспекційного відвідування Держпраці порушення Порядку №1078 щодо індексації зарплати у інспектора праці будуть підстави для застосування штрафів до порушників. Ними будуть як сам роботодавець, так і його відповідальні посадові особи.

Держпраці наголошує, що таке порушення є недотриманням мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Відповідно за ненарахування та за неправильне нарахування індексації за ст. 265 КЗпП накладається штраф у десятикратному розмірі мінзарплати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (у 2018 році – 37 230 грн).

Звісно, якщо це порушення буде виправлено до перевірки від Держпраці, санкції застосовуватися не повинні. А ось якщо його знайдуть інспектори, на жаль, виправитись за наслідками перевірки без штрафу не вийде.

Виконання припису Держпраці щодо таких порушень не звільняє від сплати фінштрафу. Згідно з п. 29 Порядку №295 за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці нарахування штрафів відбувається одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень.

Аналогічне правило стосується і відповідальності за використання праці неоформлених працівників, несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати (незалежно від того, що порушення було виправлено за наслідками перевірки на виконання припису Держпраці). А ось щодо решти порушень законодавства з праці, при виконанні припису щодо інших виявлених порушень фінштрафу не буде. Це встановлено п. 27 Порядку № 295.

Якщо припис інспектора з праці не було виконано відповідальних за це посадових осіб та фізосіб-роботодавців чекатиме адмінштраф. Відповідно до вимог ст. 188-6 КУпАП передбачено накладення штрафу від 50 до 100 н.м.д.г. (від 850 до 1700 грн).

Але припис можна й оскаржити. За роз’ясненням Держпраці на це у роботодавця є 10 днів від дати отримання припису. Оскарження надсилається до керівника або заступника керівника відповідного територіального органу Держпраці.

А от у разі незгоди з рішенням керівника або заступника керівника відповідного територіального органу Держпраці таке рішення може бути оскаржене до керівника або заступника керівника Держпраці.

Джерело: Управління Держпраці у Полтавській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2820

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне