Уроки для начинающих предпринимателей

04.07.2018

Медогляди працівників: кому їх слід проходити та як часто

Головне управління Держпраці у Львівській області нагадує, що згідно ст.169 КЗпПУ власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Перелік професій, працівники яких підлягають медичному оглядові, термін і порядок його проведення встановлюються за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

Слід наголосити, що працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об’єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь повинні обов’язково проходити попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди ( ч.2 ст.26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 №4004-ХІІ).

Роботодавець згідно з чинним законодавством відповідає за організацію і своєчасність проходження працівниками обов’язкових медичних оглядів і допуск їх до роботи без необхідного медичного висновку (ч. 4 ст.26 вищевказаного Закону).

Працівників,які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, відсторонюють від роботи й можуть притягти до дисциплінарної відповідальності (ч.5 ст.26 вищевказаного Закону).

Джерело