10.07.2018

Держкомтелерадіо пропонує запровадити санкції проти 12 російських видавництв

Держкомітет України з питань телебачення і радіомовлення (Держкомтелерадіо) відібрав 12 російських видавництв, стосовно яких ініціює застосування санкцій у зв'язку з систематичним випуском ними літератури антиукраїнського змісту.

В оприлюдненому у вівторок на сайті Держкомтелерадіо повідомленні зазначено, що комітет веде Перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, яка нині вже налічує 184 позиції.

"Цей перелік складається на основі власного моніторингу книжкового ринку держави-агресора та має рекомендаційний характер. Основне його призначення - застерегти суб'єктів господарювання від завідомо марних спроб отримати дозвіл на ввезення цих видань, а також зорієнтувати правоохоронні органи на те, що розповсюдження такої продукції може містити ознаки злочинів, передбачених статтями 109, 110, 300 і 436 Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

У Держкомітеті повідомили, що станом на 10 липня до Переліку внесено 184 найменування книжкової продукції. "Серед внесених до Переліку книжок - опуси відомих українофобів - терориста Захара Прилєпіна, Едуарда Лимонова, ідеолога так званого "русского мира" Олександра Дугіна, полковника КДБ Анатолія Терещенко та ін. Назви "творів" говорять самі за себе - "Киевская хунта", "Кровавые преступления бандеровской хунты", "Киев капут", "Конец проекта "Украина", "Украина в огне евроинтеграции", "Сверхчеловек говорит по-русски", "Великая Сталинская империя" та ін.", - йдеться в повідомленні.

Останнє оновлення Переліку відбулося 5 липня, а "найбільш відзначилися у продукуванні та розповсюдженні антиукраїнських пропагандистських видань" такі російські видавництва, як "Вече", "Эксмо", "Центрполиграф", "Алгоритм" та інші. Саме цей Перелік і став джерелом інформації під час відбору російських видавництв, щодо яких Держкомтелерадіо ініціювало застосування санкцій.

"Держкомтелерадіо підготував і надіслав на погодження зацікавленим органам проект відповідного урядового розпорядження, яким передбачено застосування санкцій до 12 юридичних осіб Російської Федерації (9 видавництв і 3 власників веб-сайтів, які пропонують до продажу літературу антиукраїнського змісту в паперовому або електронному вигляді, а також надають можливість її прочитання в режимі онлайн)", - інформують у комітеті.

Джерело

Additional Info