12.07.2018

Хто є відповідальним за подання звіту та сплату ЄСВ (у тому числі за найманих працівників) у разі смерті страхувальника – ФОП або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність?

Відповідно до п. 1 розд. І Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 із змінами і доповненнями, платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), зазначені, в п. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), на яких покладено обов’язки нараховувати, обчислювати та сплачувати єдиний внесок, а також платники єдиного внеску, зазначені в пп. 4, 5, 51 частини першої ст. 4 Закону № 2464 є страхувальниками.

Відповідно до частини сьомої ст. 25 Закону № 2464 сума недоїмки підлягає списанню, зокрема в разі повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до Закону № 2464 несуть зобов’язання із сплати єдиного внеску.

За матеріалами «ЗІР: категорія 301.04»