Уголок потребителя

08.08.2018

Якщо торгуєте в магазинах, які розташовані на території ринку

ДПІ у Центральному районі м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що законодавством України, зокрема Податковим кодексом, передбачено можливість для платників податків обрати спрощену систему ведення обліку та звітності. В залежності від виду здійснення господарської діяльності платники обирають одну із чотирьох груп єдиного податку. Першу групу платників єдиного податку можуть обрати фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень.

Визначення торгового місця міститься в Інструкції № 12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них», затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 26.07.2005 № 209. Зокрема: торгове місце – площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. Проте магазини та об’єкти ресторанного господарства, які сьогодні масово розташовані на ринках, не відносяться до торгових місць. Тож ті підприємці, які здійснюють роздрібний продаж товарів в магазинах, що розташовані на території ринку, не можуть бути платниками єдиного податку першої групи.