Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




13.08.2018

Щодо нарахування ЄСВ працівникам - інвалідам

Відповідно до п. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року N 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" із змінами та доповненнями (далі - Закон N 2464) платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Пунктом 1 частини першої ст. 7 Закону N 2464 визначено, що базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є, сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року N 108/95-ВР "Про оплату праці" із змінами і доповненнями, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Єдиний внесок для платників, зазначених у ст. 4 Закону N 2464, встановлюється у розмірі 22 відсотки до визначеної ст. 7 Закону N 2464 бази нарахування єдиного внеску (частина п'ята ст. 8 Закону N 2464).

При цьому для підприємств, установ і організацій, в яких працюють особи з інвалідністю, єдиний внесок встановлюється відповідно у розмірі 8,41 відсотка визначеної п. 1 частини першої ст. 7 Закону N 2464 бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю (частина тринадцята ст. 8 Закону N 2464).

Підставою для застосування цього розміру єдиного внеску є завірена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (далі - МСЕК) (п. 8 розділу III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 N 449).

Обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону N 2464 нараховується єдиний внесок (частина друга ст. 9 Закону N 2464).

Отже, роботодавець нараховує єдиний внесок працюючій особі з інвалідністю на суму заробітної плати (доходу), у розмірі 8,41 відсотка починаючи з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки до акта огляду в МСЕК, та закінчується датою припинення інвалідності на підставі рішення даної комісії. При цьому до дати одержання завіреної зазначеної довідки та після дати припинення інвалідності, роботодавець нараховує єдиний внесок у розмірі 22 відсотка визначеної бази нарахування.

ГУ ДФС у Полтавській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Комментарии   

# ЯЯ 15.08.2018 10:32
Зачем давать такие длинные и не полные консультации? Почему не сказали, что происходит дискриминация инвалидов, работающих у ФОП, т.к. ФОП за них платит ЕСВ 22%, а не как предприятия 8,41%. А мог бы инвалиду зарплату повысить.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 2159

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне