04.09.2018

Фізичні особи-підприємці амортизацію на легкові та вантажні автомобілі не нараховують

В Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області повідомляють, що порядок оподаткування доходів, фізичних осіб – підприємців від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, визначено ст.177 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Відповідно до норм Кодексу, об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю.

Зокрема, фізичні особи-підприємці мають право включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою-підприємцем, встановлено п. 177.4 ст. 177 Кодексу.

Водночас, відповідно до норм Кодексу, не підлягають амортизації основні засоби подвійного призначення, а саме:

- земельні ділянки;

- об’єкти житлової нерухомості;

- легкові та вантажні автомобілі.

Отже, фізична особа-підприємець на загальній системі оподаткування, не має права зменшувати оподаткований дохід на суму амортизаційних відрахувань по основних засобах подвійного призначення, визначених п.п.177.4.6 п.177.4 ст.177 Кодексу (легкові та вантажні автомобілі, земельні ділянки, об’єкти житлової нерухомості), а також включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням господарської діяльності, витрати на їх утримання, технічне обслуговування і ремонт основних засобів.

Відповідне роз’яснення надане у листі ДФС України у листі від 31 серпня 2018 року № 26967/7/99-99-13-04-03-17.

Джерело

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками