Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




04.10.2018

Як українським підприємцям зайти на канадський ринок, – поради від Емми Турос

Добра якість, конкурентна ціна та сучасний дизайн – лише передумова успішних продажів.

Таку думку висловила виконавчий директор Канадсько-Української торгової палати в Україні Емма Турос.

До слова, Емма Турос буде однією зі спікерів цьогорічного Київського міжнародного економічного форуму.

Експортер повинен досконало знати свій продукт, ринок збуту і конкурентів.

1 серпня 2017 року набула чинності угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Чи можна говорити вже про якісь результати цієї співпраці?

З моменту набуття чинності угоди ми спостерігаємо швидше якісні, ніж кількісні зміни.

Згідно із канадською статистикою, минулого 2017 року було підвищення експорту з України в Канаду (порівняно з 2016 роком) приблизно на 5,5 %.

Нинішнього року за перші сім місяців ми спостерігаємо експорт з України в Канаду приблизно на минулорічному рівні. Що стосується імпорту канадської продукції в Україну, то цього року за сім місяців порівняно з аналогічним періодом минулого року ми бачимо зменшення на 26%, але на це є об’єктивна причина.

Зміни відбуваються в якісній площині. Більше компаній готується до експорту продукції до Канади, напрацьовано досить значну інформаційну базу по роботі з Канадою, що, безумовно, дасть можливість розширити співпрацю в багатьох галузях.

Які нові горизонти для українського бізнесу відкрила угода про вільну торгівлю?

Канада – складний ринок, але робота на цьому ринку надає компаніям можливості подальшого зростання. Варто лише сказати, що в країні паралельно існує дві правові системи, дві системи вимірювання (СІ та Англійська метрична система), дві мови, а також складна система стандартів, що може не збігатися навіть між провінціями Канади.

Зараз проекти технічної допомоги, які сприяють імплементації Угоди про вільну торгівлю, надають можливість підготувати компанії до роботи в таких умовах.

Одним з таких проектів є проект CUTIS (Canada Ukraine Trade and Investment Support Project), який надає багатосторонню інформацію щодо роботи з Канадою, а також підготував консультантів, які допомагатимуть бізнесу в регіонах.

Чим можуть українські компанії та підприємці-виробники зацікавити канадський ринок?

Безумовно, багато видів нашої продукції має добру європейську якість, сучасний вигляд та привабливу ціну. Важливо гідно представити таку продукцію.

В умовах високої конкуренції добра якість, конкурентна ціна та сучасний дизайн – лише передумова успішних продаж. Є брак кадрів, що розуміються на торгівлі і вміють працювати з партнерами, спілкуючись мовою партнера. Яка динаміка розвитку торговельно-економічних відносин та інвестиційної діяльності між Україною та Канадою?

Ми лише повільно повертаємось на показники «довоєнного» 2013 року, але до пікових років 2005 та 2008, на які припадав максимальний експорт з України в Канаду, ще далеко.

Які перспективи розвитку торговельно-економічних відносин між Україною та Канадою?

Поступове, але не різке збільшення товарообміну з виходом на ринки нових груп товарів, розвиток співпраці в високотехнологічних галузях та торгівлі послугами (ІСТ послуги).

Дайте, будь ласка, 3-5 порад, на що звернути увагу українських виробників, які бажають вийти на канадські ринки?

Майте людей з професійним знанням англійської та французької мови (для роботи з Квебеком), які будуть постійно контактувати з вашими партнерами.

Знайте свій продукт і все, що стосується цін, логістики, каналів збуту, конкурентів тощо на ваших цільових ринках.

Загалом, чи Ви бачите поступ українського бізнесу? В бік якості, інноваційності, цікавих підходів тощо?

Так, я дедалі менше чую примітивних запитань, зникає орієнтація на російський ринок і все, пов’язане з цим. Також приємно зустрічати компанії, де працюють справжні фахівці, які орієнтуються на споживача.

Саме споживач сьогодні диктує правила гри, які можуть не збігатися з баченням виробника. Проте ми живемо в реальному світі і маємо діяти прагматично та професійно. ІА Дивись.info – медіпартнер Київського міжнародного економічного форуму.

Джерело: Дивись.info

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 5442

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне