Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




26.10.2018

Мінекономрозвитку ініціює легалізацію криптовалют в Україні

Мінекономрозвитку ініціює ухвалення Концепції державної політики у сфері віртуальних активів, метою якої є створення зрозумілих умов для ведення діяльності у сфері віртуальних активів та віртуальних валют (криптовалют).

За оцінками Офісу ефективного регулювання, у 2017 році Україна входила в топ-10 країн світу за кількістю користувачів віртуальних валют. За експертними оцінками, розмір сегменту майнінгу (процес отримання криптовалют за допомогою потужностей спеціального комп’ютерного обладнання) в Україні перевищує 100 млн доларів США на рік. Обсяг проведення ICO/ITO (форма залучення капіталу у вигляді емісії токенів, які у свою чергу передбачають зобов'язання організатора ICO/ITO спрямувати отриманий капітал на реалізацію заявлених цілей на визначених ним умовах) компаній з українським походженням чи розміщенням команд розробників у 2017-2018 роках - близько 100 млн доларів США.

Попри це, в Україні сьогодні існує правова невизначеність щодо діяльності, пов’язаної з віртуальними валютами (криптовалютами), у тому числі щодо їхнього правового статусу, оподаткування операцій з ними, можливості укладення смарт-контрактів (контракт, що укладається за допомогою спеціального комп’ютерного алгоритму і виконання якого здійснюється в автоматичному режимі).

Як наслідок, ринок віртуальних валют значною мірою розвивається “у тіні”, що призводить до негативних наслідків для всіх зацікавлених сторін: відсутність належного захисту прав та інтересів споживачів криптовалют, складнощі учасників ринку віртуальних валют в питаннях юридичної класифікації своєї діяльності, користування банківськими послугами, залучення іноземних інвестицій, проведення ICO/ITO як українських компаній.

Держава у свою чергу недоотримує податки та валютні надходження. У неї немає можливості здійснювати фінансовий моніторинг у цій сфері через відсутність статистичної інформації. Внаслідок цього втрачаються іноземні інвестиції та можливості для створення нових високооплачуваних робочих місць.

Концепція пропонує на законодавчому рівні визначення основних термінів, що стосуються віртуальних активів, таких як “віртуальна валюта” (“криптовалюта”), “віртуальні активи”, “ICO/ITO”, “майнінг”, “смарт-контракт”, “токен”.

Реалізація Концепції передбачена на період до 2021 року у два етапи.

На першому етапі у 2018-2019 роках передбачено визначення правового статусу криптовалют; визнання суб’єктів господарювання, що надають послуги з обміну криптовалют на фіатні валюти (традиційні валюти) і навпаки; моніторинг та аналіз проблем і тенденцій розвитку ринку віртуальних активів та віртуальних валют з метою вироблення пропозицій щодо вдосконалення регуляторної політики.

На другому етапі у 2020-2021 роках передбачено визнання провайдерів гаманців-зберігачів віртуальних валют (особи, які надають послуги для захисту приватних криптографічних ключів від імені своїх клієнтів, для зберігання та передачі віртуальних валют) суб’єктами первинного фінансового моніторингу; розробка спеціальних законодавчих актів щодо врегулювання використання віртуальних активів, смарт-контрактів та токенів (цифрова одиниця обліку в рамках розподіленого реєстру записів у формі даних, який має криптографічний захист, що може використовуватися для посвідчення наявності прав на об'єкти цивільного права та зобов'язальні відносини), проведення ICO/ITO.

Реалізація Концепції дасть змогу, зокрема захистити права споживачів у сфері віртуальних активів та віртуальних валют, юридично класифікувати діяльність. Учасники ринку отримають можливість користуватися банківськими послугами, офіційно залучати іноземні інвестиції, проводити ICO/ITO як українські компанії, укладати смарт-контракти та здійснювати бартерні операції з обміну товарів (послуг) на віртуальні валюти.

Держава зможе збільшити надходження до бюджету, а також надходження іноземної валюти в Україну, створити нові високооплачувані робочі місця, отримувати об'єктивну статистичну інформацію щодо сфери віртуальних валют, стимулювати розвиток цифрової економіки та електронної комерції, інноваційної діяльності.

Реалізація Концепції також дасть змогу гармонізувати законодавство України у сфері віртуальних валют із законодавством ЄС.

Мінекономрозвитку прагне запровадити якомога більш якісне законодавство в сфері віртуальних активів та валют відповідно до кращих сучасних зразків, а тому запрошує до обговорення Концепції експертів у сфері віртуальних валют, підприємців, а також інших зацікавлених сторін. Зробити це, а також ознайомитись із самою Концепцією у вас є можливість за посиланням: https://bit.ly/2yGvIuz.

Джерело: Прес-служба Мінекономрозвитку

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 866

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне