07.11.2018

Чи існує перелік робіт, що не можуть виконуватися за ЦПД?

Президент організації роботодавців «Обласна ліга орендодавців, підприємців і роботодавців Хмельниччини» звернувся до Управління Держпраці з запитанням:

Чи можливо, за сприяння Держпраці, внести пропозицію щодо затвердження на рівні держави чіткого переліку робіт, при виконані яких не можна укладати цивільно-правові договори?

Головний спеціаліст департаменту з питань праці зазначив, що основною ознакою, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату.

Виконавець, який працює за цивільно-правовим договором, на відміну від працівника, який виконує роботу відповідно до трудового договору, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик. Тобто предметом цивільно-правових договорів є результат праці, який підлягає вимірюванню у конкретних фізичних величинах, а не процес роботи.

Чіткого переліку робіт, при виконані яких не можна укладати цивільно-правові угоди, немає, адже такі угоди застосовуються, як правило, для виконання разової конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів, і у разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється.

За наявності ознак, притаманних трудовим відносинам (ст. 21 КЗпП), повинен укладатися трудовий договір, а не договір цивільно-правового характеру.

Джерело