07.11.2018

Магазин — поза межами реєстрації ФОП

Вісник. Офіційно про податки

ФОП — платник єдиного податку другої групи, зареєстрований у м. Києві, де і сплачує всі податки та збори. Проте здійснює діяльність у Київській області. ПДФО за найманих працівників, які проживають за місцем здійснення діяльності, сплачується в м. Київ (тобто за місцем реєстрації ФОП). Міська рада, яка здає в оренду приміщення для магазину, вимагає сплачувати ПДФО за працівників до їхнього бюджету, а при невиконанні цих вимог — розірвати договір. До якого бюджету перераховувати кошти ФОП?

Надежда Филипповских, заместитель начальника Управления — начальник отдела администрирования налога на доходы физических лиц Управления администрирования налогов и сборов с физических лиц Департамента налогов и сборов с физических лиц ГФС Украины

Статус податкового агента щодо ПДФО мають, зокрема, самоза­йняті особи. Податковий агент зобов’язаний нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм (пп. 14.1.180 ст. 14 ПКУ).

Порядок сплати (перерахування) ПДФО до бюджету передбачено ст. 168 ПКУ, відповідно до якої ПДФО, утриманий з доходів резидентів, підлягає зарахуванню до бюджету за правилами БКУ. Тобто ПДФО, який сплачується (перераховується) податковим агентом — фізичною особою, зараховується до відповідного бюджету за місцем реєстрації такої фізичної особи в органах доходів і зборів (ст. 64 БКУ).

ФОП, відповідальна за нарахування та утримання податків, сплачує (перераховує) їх до відповідного бюджету (пп. 168.4.5 ст. 168 ПКУ) у разі:

• якщо ФОП є податковим агентом, — за місцем реєстрації в контролюючих органах;
  • нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна резидентами та нерезидентами, посвідчення договорів дарування чи видачі свідоцтв про право на спадщину нерезидентам — за місцем нотаріального посвідчення таких договорів (одержання свідоцтв);
  • у всіх інших випадках — за її податковою адресою.

Тобто податковий агент — ФОП повинен сплачувати утримані з доходів фізичних осіб (найманих працівників) ПДФО і ВЗ за місцем своєї реєстрації незалежно від місця здійснення підприємницької діяльності.

Крім того, на виконання вимог пп. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані, зокрема, подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, форму № 1ДФ до контролюючого органу за місцем свого розташування.

ВИКОРИСТАНІ МАТЕРИАЛИ

ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.
БКУ — Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.
ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.
Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588