08.11.2018

Пам’ятка роботодавцю. Якщо роботодавець не проводить авансові виплати, навіть за проханням працівника, – це порушення, яке тягне штраф

Одним із найбільш «популярних» серед роботодавців порушень трудового законодавства є невиплата заробітної плати у встановлений строк. Зокрема, роботодавці часто не проводять авансових виплат. Навіть якщо підставою для таких дій є прохання чи заява працівника , – це є порушенням, за яке передбачена відповідальність у вигляді штрафу.

Фахівці Управління Держправці у Рівненській області нагадують:

– згідно з аб. 3 част. 2 ст. 265 КЗпП України юридичні особи та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплати їх не в повному обсязі — у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

– у разі порушення строків виплати заробітної плати не більше як за один місяць юридичні особи та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати, незважаючи на періодичність (один-два чи більше разів на рік) вчинено таке порушення.

– у разі одночасної виплати працівникам заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку із затримкою термінів її виплати підстави для звільнення суб’єктів господарювання від відповідальності за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати ст. 265 КЗпП України не передбачено.

У разі виплати заробітної плати один раз на місяць (непроведення авансових виплат) юридичні особи та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу відповідно до аб. 8 част. 2 ст. 265 КЗпП України – у розмірі мінімальної заробітної плати